Home Business / Technology A mund të manipulohet numri i dëgjuesve në Spotify? Studiesit shqyrtojnë rastin!
A mund të manipulohet numri i dëgjuesve në Spotify? Studiesit shqyrtojnë rastin!
0

A mund të manipulohet numri i dëgjuesve në Spotify? Studiesit shqyrtojnë rastin!

0
0

“Numri i 160 deri në 170 milionë përdoruesve në internet të shërbimit Spotify, mund të manipulohet nga softueri”, kështu njoftoi të martën një radio publike në Suedi. Media i referohet një studimi të botuar nga shkencëtarët suedezë dhe gjermanë.

Në rezultatet e projektit hulmutues doli që: Me anë të ‘bots’ (klikime robotike) që në mënyrë sistematike klikojnë këngë dhe kështu stimulojnë një interes të lartë të publikut, mund të ndikojë, se cila këngë të bëhet hit dhe cila jo.

Sipas revistës profesionale Computer Sweden, kompania me bazë në Stokholm u përpoq të pezullojë ligjin në vitin 2017 dhe të ngrejë një padi etike ndaj Këshillit të Shkencës, i cili jep fonde për kërkime në Suedi.

“Shefi i Këshillit Shkencor të Avokatisë nuk kishte përjetuar kurrë që një kompani e madhe suedeze të përpiqej të kërcënonte një grup të vogël kërkimi”, thotë drejtori i hulumtimit Pelle Snickars në gazetë.

Studiuesit kanë përmbledhur gjetjet e tyre në librin “Spotify Teardoën – Black Box of Streaming Music”.

Qasja e tyre e studimit ishte shumë e thjeshtë: një shkencëtar regjistroi një këngë e përbërë nga zhurma, që krijohet kur tavolina është e pastruar.

Pastaj ai e ngarkoi këngën nëpërmjet një platforme të jashtme në Soptify. “Agregatorët automatikë të Spotify’s, nuk e pranuan këngën. Ata zbuluan se kjo nuk është muzikë. Por kur studiesit paguan për praninë e këngës në Spotify, atëherë ajo u konsiderua muzikë dhe u lejua” thotë Pelle Snickars, Profesor i Medias dhe Shkencave të Komunikimit.

“Kënga jonë u bë një hit”, thotë Snickars. Me më shumë bots (klikime robotike), efekti do të ishte edhe më i madh” ,shprehet me besim ai.

“Atëherë ne duhet të kishim blerë më shumë pajisje”. Për më tepër, studiuesit janë përpjekur të depërtojnë në brendësi të platformës për të analizuar algoritmet që kontrollojnë Spotify.

“Është shumë e paqartë nëse 160 deri 170 milionë dëgjues në mbarë botën që Spotify specifikon janë me të vërtetë njerëzore ose madje mund të jenë robotike dhe çfarë lidhje ka midis dy grupeve”, thotë Snickars. Vetëm për shkak se Spotify ndryshe nga konkurrentja Apple Music, pasi ofron llogari falas, manipulimi ishte më i lehtë. Sidoqoftë, shërbimi që nga shpallja e studimit ka forcuar mekanizmat e saj të mbrojtjes.

Spotify vetë komentoi gjetjet e shkencëtarëve vetëm me një shkrim: “Ne e marrim manipulimin artificial në shërbimin tonë shumë seriozisht.” Spotify ka instaluar disa masa që monitorojnë përdorimin dhe zbulimin e aktiviteteve të tilla, “deklaruan ato për Radio Suedia.

“Spotify ka bërë shumë për rimëkëmbjen financiare të industrisë së muzikës, por kompanitë me kaq shumë energji duhet të jenë më transparente, ne vetëm gërvishtëm sipërfaqen”, thotë Snickars. Libri gjithashtu përshkruan se Spotify nuk thjesht një kompani e mirë nga Suedia, por punon aq të ashpër sa Facebook dhe gjigandët e tjerë të IT. “Mbi të gjitha, Facebook është kritikuar si një oktapod i të dhënave, dhe është e paqartë pse Spotify është kursyer nga kjo kritikë deri më tani. Ata gjithashtu duan të dinë gjithçka për përdoruesit e tyre dhe pastaj ta shesin atë në tregun e reklamave”, thotë Snickars.

Link: https://www.badische-zeitung.de/ratgeber/computermedien/mit-schummelsoftware-zum-rockstar

Burimi i fotos: https://www.pexels.com/photo/black-headphones-with-mobile-smartphone-6320/