Home Business / Technology Rrëzimi i avionëve Boeing 737 Max, kompania paguante programues në Indi me 9 dollarë ora
Rrëzimi i avionëve Boeing 737 Max, kompania paguante programues në Indi me 9 dollarë ora
0

Rrëzimi i avionëve Boeing 737 Max, kompania paguante programues në Indi me 9 dollarë ora

0
0

Boeing është nën presion për shkak të rrëzimit të dy avionëve 737 Max. Meqenëse zbatohet ndalimi i fluturimit për avionëve të këtij lloji, çmimi i aksionit ka humbur rreth 20 përqind.

Humbjet e fundit të çmimeve bazohen në një raport nga agjensia amerikane e lajmeve Bloomberg:

Për këtë arsye kompania në zhvillimin e softuerit 737-Max është përpjekur masisvisht që të reduktojë shpenzimet. Pika specifike është se Boeing kishte pjesë të softuerit të krijuar nga nënkontraktorët në Indi, nga programuesi me një pagë prej vetëm 9 dollarë ora.

Bloomberg raporton, ndër të tjera, duke iu referuar Mark Rabin, një punonjës i mëparshëm i Boeing, i cili ka punuar si inxhinier softuer, se në Indi programuesit ishin punësuar menjëherë pas diplomimit nga nënkontraktorët. Pas diplomimit ata do të zhvillonin programet e 737 Max në emër të Boeing.

Raportet e hetimit për dy rrëzimet e mëprashme të cilat u morën jetën 346 personave, tregojnë se avionët e prekur kishin vështirësi me programin e kontrollit. Boeing dyshohet se ka nxitur zhvillimin e 737-Max, i nxitur nga presionet për koston e lartë të shpenzimeve.

Boeing i hodhi poshtë pretendimet e Bloomberg në një deklaratë. Sipas tyre programuesit indianë nuk u përfshinë në zhvillimin e programit të dyshuar të stabilizimit automatik MCAS. Delegimi ndaj ofruesve të jashtëm të shërbimeve jashtë vendit nuk ishte gjithashtu një praktikë e re, Boeing kishte “shumë dekada përvojë me furnizuesit dhe partnerët në mbarë botën”.

Link: https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/boeing-liess-software-fuer-737-max-in-indien-programmieren-a-1275277.html

Burimi i fotos: https://www.pexels.com/photo/jet-cloud-landing-aircraft-46148/