Home Business / Technology Shfrytëzimi i të dhënave nga Facebook, ja si të mbrohemi nga mesazhet e padëshiruara
Shfrytëzimi i të dhënave nga Facebook, ja si të mbrohemi nga mesazhet e padëshiruara
0

Shfrytëzimi i të dhënave nga Facebook, ja si të mbrohemi nga mesazhet e padëshiruara

0
0

Të dhënat e miliona përdoruesve të facebook pas vitit 2019 janë rishfaqur përsëri në internet.

Një pjesë e madhe e përdoruesve po marrin mesazhe të padëshirueshme që mund të cënojnë të dhënat e tyre.

Facebook-u shpesh mundohet t’iu bindë se të dhënat që qarkullojnë janë pjesë e hendekut në të shkuarën dhe kjo gjë sipas tyre prej kohësh është mbyllur.

Fakti është se mbi 500 milion regjistra të të dhënave nga përdoruesit e Facebook janë ofruar në internet nga kriminelët në ditët e fundit . Përveç emrave, të dhënat gjithashtu përfshijnë numra telefoni celular, vendndodhje dhe në disa raste data të lindjes dhe adresat e postës elektronike. Siç rezulton, përdoruesit e prekur nga Gjermania aktualisht po marrin më shumë mesazhe spam me SMS.

Ju lehtë mund të kontrolloni nëse të dhënat tuaja janë përgjuar gjithashtu. Ju mund të përdorni aplikacionin ‘Web Have I Been Pwned’ për të kërkuar adresën tuaj të postës elektronike dhe, së fundmi, për numrin tuaj të telefonit celular.Vendosni numrin e telefonit tuaj celular në format ndërkombëtar. Përshembull +49″ përpara një numri gjerman, por lini “0” në fillim të numrit tuaj të telefonit. Numri 01234567 pastaj bëhet “+491234567″.

Përdoruesit gjerman ianë në djeni të kësaj rrjedhë dhe kanë një paralajmërim. Nëse merrni një mesazh të tillë me tekst, në asnjë rast nuk duhet të prekni lidhjen e dhënë dhe sigurisht të mos futni detaje pagese ose fjalëkalime në faqet e internetit që janë hapur më pas.

Përdoruesit e Android  mund të mbrohen duke aktivizuar mbrojtja ndaj Spam”. Sidoqoftë ky funksion nuk ju mbron në mënyrë të përsosur nga mesazhet e padëshiruara.

Një metodë tjetër është “Blloko” dhe “Raporto spam”. Kjo ju lejon të ndaloni mesazhet e padëshiruara nga numri i përdorur por duhet ta përsërisni shpesh.

Ekzistojnë gjithashtu aplikacione speciale për Android që trajtojnë të gjithë temën edhe më lehtë.  Ju gjithashtu mund të fshini thjesht disa mesazhe spam ose të zgjidhni dërguesin dhe më pas të prekni “Info”. Zgjidhni përsëri “Info” dhe pastaj “Bllokoni telefonuesin”. Edhe këtu, nëse spam  ndryshojnë numër, duhet ta bëni përsëri.

Shkoni poshtë te “Filtri i mesazhit” dhe aktivizoni “Filtroni dërguesit e panjohur”.

Çfarë të bëni nëse e keni prekur tashmë lidhjen që iua kanë dërguar?

Nëse keni një kopje rezervë të telefonit celular, thjesht mund ta ktheni atë.

Çfarë ndodh saktësisht kur prekni një nga lidhjet e padëshiruara.

Nëse vërtet jeni mashtruar për të marrë një pajtim, duhet të përpiqeni ta anuloni pajtimin nëse mund të zbulohet ofruesi. Ju gjithashtu duhet të keni kartat e kreditit të bllokuara dhe të raportoni këtë.

Në një rast të tillë, nuk është më e garantuar që pajisja juaj të jetë akoma e sigurtë. Shenjat shqetësuese të kësaj janë aplikacionet e padëshiruara në pajisjen tuaj dhe reklamat ndërhyrëse që është e vështirë të hiqen.

Çfarë duhet të bëni në një rast të tillë? Nëse është në dispozicion, rivendosni një kopje rezervë të telefonit celular. Nëse nuk e keni atë në dorë, një rivendosje ndihmon, sigurisht, ku përmbajtja humbet gjithashtu kur rivendoseni në cilësimet e fabrikës.

Rivendosni Iphone

Rivendos telefonin Android

Raportuar postën e bezdisshme të SMS.

Burimi i fotos: https://unsplash.com/photos/244C6ETVTwo

Linku: https://www.xing-news.com/reader/news/articles/3925887?cce=em5e0cbb4d.%3AELXajqkqf6eGi400VoRpAB&link_position=digest&newsletter_id=74132&toolbar=true&xng_share_origin=email