Home Aktualitet Dita Botërore e Sindromës Down, informacionet bazë që duhet të dimë
Dita Botërore e Sindromës Down, informacionet bazë që duhet të dimë
0

Dita Botërore e Sindromës Down, informacionet bazë që duhet të dimë

0
0

Sindroma Down është një çrregullim kromozomesh i shoqëruar me vonesë në zhvillimin fizik, intelektual dhe gjuhësor.Trizomia 21 apo Mongoloizmi quhet një mutacion gjenetik i veçantë te njeriu i cili posedon kromozomin e 21. Me përparimet që janë bërë në fushën e biologjisë molekulare është zbuluar se, njerëzit me Sindromën Down kanë 47 kromozome në secilën qelizë në vend që të kenë 46.

Në dhjetor 2011, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së ka shpallur 21 marsin si Ditën Botërore të Sindromës Down. Incidenca e vlerësuar e sindromës Down është midis 1 në 1000 deri në 1 në 1100 lindje të gjalla në mbarë botën. Çdo vit, rreth 3,000 deri në 5,000 fëmijë lindin me këtë çrregullim kromozomik.

Disa nga simptomat dhe karakteristikat e Sindromit Down janë:

Probleme të të folurit.

Aftësi të çuditshme.

Shenja të bardha në irisin e syrit.

Duart dhe këmbët e vogla.

Shtat i shkurtër.

Ton i dobët i muskujve.

Linku: arkiva news

Burimi i fotos:pexele.com