Home Lifestyle ‘Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve’, si lindi dhe çfarë duhet të dimë
‘Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve’, si lindi dhe çfarë duhet të dimë
0

‘Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve’, si lindi dhe çfarë duhet të dimë

0
0

Konferenca Botërore për Mirëqenien e Fëmijëve në Gjenevë, Zvicër, shpalli 1 qershorin si Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve në 1925.

Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve është një festë publike e shënuar në disa vende më 1 qershor.

Origjina e kësaj feste daton në vitin 1925 kur përfaqësues nga vende të ndryshme u mblodhën në Gjenevë të Zvicrës për të mbledhur “Konferencën e parë Botërore për Mirëqenien e Fëmijëve”.

Pas konferencës, disa qeveri në mbarë botën caktuan një ditë si Dita e Fëmijëve për të theksuar çështjet e fëmijëve. Nuk kishte asnjë datë specifike të rekomanduar, kështu që vendet përdorën çdo datë që ishte më e rëndësishme për kulturën e tyre.

Data e 1 qershorit përdoret nga shumë vende si “Dita Ndërkombëtare për Mbrojtjen e Fëmijëve” u krijua më 1 qershor 1950 pas kongresit të Federatës Demokratike Ndërkombëtare të Grave në Moskë që u mbajt në vitin 1949.

Me krijimin e Ditës Botërore të Fëmijëve, shtetet anëtare të OKB-së u njohën fëmijëve, pavarësisht nga raca, ngjyra, gjinia, feja dhe origjina kombëtare apo sociale, të drejtën për dashuri, dashuri, mirëkuptim, ushqim adekuat, kujdes mjekësor, arsim falas, mbrojtje kundër të gjithëve. format e shfrytëzimit dhe rritjes në një klimë paqeje dhe vëllazërie universale.

Linku: https://www.officeholidays.com/holidays/international-childrens-day

Burimi i fotos: pexele.com

tags: