Home Lifestyle Problemet shëndetësore që vijnë nga pirja e duhanit
Problemet shëndetësore që vijnë nga pirja e duhanit
0

Problemet shëndetësore që vijnë nga pirja e duhanit

0
0

COPD (sëmundja kronike obstruktive pulmonare).

COPD është një sëmundje obstruktive e mushkërive që e bën të vështirë frymëmarrjen. Shkakton paaftësi serioze afatgjatë. Mund t’i lërë njerëzit të mbërthyer në shtëpitë e tyre, të paaftë për të bërë gjërat që duan ose për të parë miqtë. Rreth 85% deri në 90% e të gjithë COPD shkaktohet nga pirja e duhanit. COPD është shkaku i gjashtë kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara.

Sëmundjet e zemrës.

Pirja e duhanit dëmton pothuajse çdo organ në trupin tuaj, duke përfshirë zemrën tuaj. Pirja e duhanit mund të shkaktojë bllokime dhe ngushtime në arteriet tuaja, që do të thotë më pak gjak dhe oksigjen në zemrën tuaj. Kur konsumi i cigareve në SHBA u ul, u ulën edhe normat e sëmundjeve të zemrës. Megjithatë, sëmundjet e zemrës mbeten shkaku numër një i vdekjeve në SHBA.

Goditja në tru.

Për shkak se pirja e duhanit ndikon në arteriet tuaja, mund të shkaktojë goditje në tru. Një goditje ndodh kur furnizimi me gjak në trurin tuaj bllokohet përkohësisht. Qelizat e trurit janë të privuar nga oksigjeni dhe fillojnë të vdesin. Një goditje në tru mund të shkaktojë paralizë, të folur të paqartë.

Astma.

Astma është një sëmundje kronike e mushkërive që e bën më të vështirë lëvizjen e ajrit brenda dhe jashtë mushkërive – e njohur ndryshe si “frymëmarrje”. Për shkak se tymi i cigares irriton rrugët e ajrit, ai mund të shkaktojë sulme të papritura dhe të rënda të astmës. Astma është një gjendje e rëndë shëndetësore që prek më shumë se 25 milionë amerikanë. Pirja e duhanit vetëm e përkeqëson atë.

Efektet riprodhuese tek femrat.

Pirja e duhanit mund të shkaktojë shtatzëni ektopike, e cila është kur një vezë e fekonduar implantohet diku tjetër përveç mitrës. Veza nuk mund të mbijetojë dhe, nëse nuk trajtohet, mund të jetë kërcënuese për jetën e personit shtatzënë. Pirja e duhanit gjithashtu shkakton zvogëlimin e fertilitetit, që do të thotë se e bën më të vështirë të mbeteni shtatzënë.

Foshnjat e parakohshme dhe me peshë të ulët

Efektet e pirjes së duhanit ndikojnë jo vetëm në shëndetin e prindërve, por edhe të foshnjës. Pirja e duhanit gjatë shtatzënisë mund të bëjë që foshnjat të lindin para kohe dhe/ose me një peshë të vogël të lindjes.

Diabeti

Ju keni më shumë gjasa të merrni diabetin e tipit 2 nëse pini duhan. Njerëzit që pinë cigare kanë 30% deri në 40% më shumë gjasa të zhvillojnë diabetin e tipit 2 sesa njerëzit që nuk pinë duhan.

Linku: https://www.lung.org/research/sotc/by-the-numbers/worst-diseases-smoking-causes

Burimi i fotos:pexele.com