Home Lifestyle Pse është e rëndësishme shprehja emocionale?
Pse është e rëndësishme shprehja emocionale?
0

Pse është e rëndësishme shprehja emocionale?

0
0

Truri ynë përpunon dhe cakton një emocion për çdo përvojë që kemi. Nga mëngjesi në mëngjes deri te emisioni televiziv që shikojmë natën. Është një nga funksionet kryesore të trurit. Kjo është arsyeja pse disa aroma mund t’i bëjnë zemrat tona të valëviten, ose pse një këngë e vjetër mund të na trishtojë. Por në mënyrë që procesi të funksionojë dhe të ndjejmë emocione të shëndetshme, duhet t’i shprehim ndjenjat në mënyrat e duhura.

Shprehja e një emocioni nuk duhet të jetë diçka e jashtme si përplasja e një dere, bërtitja në një jastëk apo edhe tregimi i dikujt për këtë. Mund të ndodhë tërësisht edhe në mendjet tona. Në vend që të zemërohemi me dikë, duhet të harrojmë se për kë jemi të zemëruar, të harrojmë historinë pas saj dhe t’i lejojmë vetes të ndiejmë me të vërtetë emocionin brenda. Ne mund t’i themi vetes: “Unë jam vërtet i çmendur, dhe kjo është në rregull.”

Vetëm duke e bërë këtë, ne e lirojmë kontrollin e emocionit mbi mirëqenien tonë. Shprehja e emocioneve tona sjell edhe shumë më tepër përfitime.

Ndihmon për të parë problemet në një dritë të re.

E bën më të lehtë vendimmarrjen dhe zgjidhjen e problemeve.

Largohet nga fuqia e ndjenjës.

Redukton ankthin.

Lehtëson depresionin.

Kur nuk arrijmë t’i shprehim emocionet tona, truri ynë shpesh mund të shkojë në gjendjen e luftimit ose ikjes. Ky është një reagim fizik ndaj stresit që shkakton një zinxhir ngjarjesh në të gjithë trupin tonë.

Linku: https://www.kansashealthsystem.com/health-resources/turning-point/programs/resilience-toolbox/emotional-expression/why-is-emotional-expression-important

Burimi i fotos:pexele.com