Home Lifestyle Gjërat që nuk i keni ditur për frikën
Gjërat që nuk i keni ditur për frikën
0

Gjërat që nuk i keni ditur për frikën

0
0

Frika është fizike.

Frika përjetohet në mendjen tuaj, por ajo shkakton një reagim të fortë fizik në trupin tuaj. Sapo e dalloni frikën, amigdala juaj (organ i vogël në mes të trurit) shkon në punë. Ai paralajmëron sistemin tuaj nervor, i cili vë në lëvizje reagimin e frikës së trupit tuaj. Hormonet e stresit si kortizoli dhe adrenalina lirohen. Presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës suaj rriten. Ju filloni të merrni frymë më shpejt.

Frika mund t’ju bëjë me mjegull.

Ndërsa disa pjesë të trurit tuaj po ringjallen, të tjerat po mbyllen. Kur amigdala ndjen frikën, korteksi cerebral (zona e trurit që shfrytëzon arsyetimin dhe gjykimin) dëmtohet – kështu që tani është e vështirë të marrësh vendime të mira ose të mendosh qartë. Si rezultat, ju mund të bërtisni dhe të ngrini duart lart kur të afrohet nga një aktor në një shtëpi të përhumbur, i paaftë për të arsyetuar se kërcënimi nuk është real.

Frika mund të bëhet kënaqësi.

Nëpërmjet procesit të transferimit të ngacmimit, trupi dhe truri juaj mbeten të eksituar edhe pasi përvoja juaj e frikshme të ketë mbaruar.

“Gjatë një eksperience të skeduar frike, truri juaj do të prodhojë më shumë një kimikat të quajtur dopaminë, i cili shkakton kënaqësi,” thotë Dr. Sikora.

Frika nuk është fobi.

Frika janë reagime të zakonshme ndaj ngjarjeve ose objekteve. Por një frikë bëhet fobi kur ndërhyn në aftësinë tuaj për të funksionuar dhe mbajtur një cilësi të qëndrueshme të jetës. Nëse filloni të merrni masa ekstreme për të shmangur ujin, merimangat apo njerëzit, mund të keni një fobi.

Frika ju mban të sigurt.

“Frika është një gjendje natyrore dhe biologjike që ne të gjithë e përjetojmë,” thotë Dr. Sikora. “Është e rëndësishme që ne të përjetojmë frikën sepse ajo na mban të sigurt.”

Frika është një emocion kompleks njerëzor që mund të jetë pozitiv dhe i shëndetshëm, por mund të ketë edhe pasoja negative.

Linku: https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/emotional-health/5-things-you-never-knew-about-fear

Burimi i fotos:pexele.com

tags: