Home Lifestyle ‘Dita e Gënjeshtrave’, origjina dhe vendet që e marrin seriozisht ‘mashtrimin’
‘Dita e Gënjeshtrave’, origjina dhe vendet që e marrin seriozisht ‘mashtrimin’
0

‘Dita e Gënjeshtrave’, origjina dhe vendet që e marrin seriozisht ‘mashtrimin’

0
0

Dita e Gënjeshtrave ose 1Prilli është një festë e përqendruar rreth mashtrimit të lehtë.

Megjithëse origjina e saktë ekësaj dite mbetet e pasigurt, historianët gjerësisht ia atribuojnë zhvillimin e saj ndikimit të romakëve të lashtë, evropianëve perëndimorë dhe banorëve të Ishujve Britanikë.

Është interesante të theksohet se Dita e Gënjeshtrave të Prillit me të vërtetë ka një histori befasuese të përhapur, duke pasur parasysh se ajo sillet tërësisht rreth mashtrimit të lehtë. Në kultura të caktuara, festimi i saj i kapërcen kufijtë e një dite të vetme në prill, duke hapur portat e kaosit përgjatë stinëve të shumta.

Këtu janë disa vende që e çojnë atë në nivelin tjetër:

Francë: Në Francë, për shembull, një praktikë e zakonshme përfshin vendosjen e peshkut prej letre mbi individë që nuk dyshojnë. Kjo shaka e padëmshme, e shoqëruar me frazën “Poisson d’Avril” (Peshku i Prillit), mund të shkaktojë një nënqeshje të vakët nga kalimtarët.

Ndërsa Brazili rezervon 1 Prillin si ditën e tij të preferuar për ligësi, duke e quajtur atë. “Dia das Mentiras” (Dita e Gënjeshtrave).

Iran: Në Iran, traditat datojnë shekuj më parë me Sizdah Bedar, i vërejtur më 1 ose 2 prill, duke shfaqur elemente të mashtrimit lozonjare të ndërthurura me bestytnitë dhe festat e pranverës.

Skoci: Ky destinacion zgjat argëtimin për dy ditë, me Hunt the Gowk Day dhe Tailie Day, ku vendasit angazhohen në shaka dhe tallje të ndryshme.

Polonia: Krenohet me një traditë unike me Prima Aprilis, duke u ofruar shakatarëve një frazë paralajmëruese.

Irlandë: Ky vend ndjek traditën që përfshin dërgimin e individëve në një ‘punë budallai’.

Gjermani: Gjermanët marrin pjesë në ‘Aprilscherz’, një traditë e fabrikimit të historive të egra por të padëmshme për të mashtruar të tjerët, ndërsa grekët besojnë se mashtrimi i suksesshëm i dikujt në këtë ditë sjell fat për vitin e ardhshëm.

Portugali: Portugalia largohet nga festimi i 1 Prillit, duke preferuar të dielën dhe të hënën para Kreshmës për shakatë e tyre, që përfshijnë mashtrime.

Linku: https://timesofindia.indiatimes.com/travel/travel-news/april-fools-day-its-origin-and-countries-that-actually-take-pranks-seriously/articleshow/108931213.cms

Burimi i fotos: pexele.com

tags: