Home Business / Technology NASA do të zbulojë faktet kryesore rreth misionit të Marsit
NASA do të zbulojë faktet kryesore rreth misionit të Marsit
0

NASA do të zbulojë faktet kryesore rreth misionit të Marsit

0
0

Kthimi i mostrës së Marsit ka qenë një synim kryesor afatgjatë i eksplorimit ndërkombëtar planetar.

Agjencia hapësinore e SHBA-së, NASA, do të japë një konferencë në lidhje me misionin e saj Mars Sample Return, i cili ka qenë nën presion të madh rreth financave dhe ekspertizës për të trajtuar ambiciet.

Agjencia amerikane ka vendosur të mbajë bisedën në media EDT për të sugjeruar se çfarë duhet bërë në lidhje me misionin.

Një nga komponentët kryesorë të Perseverance Rover është mbledhja e mostrave thelbësore nga planeti i kuq dhe dërgimi i tyre përsëri në Tokë për analizë.

Në vitin 2023, Kthimi i kampionit të Marsit ishte në rrezik pasi një rishikim i pavarur vuri në dukje se ky program hapësinor kishte “pritje joreale të buxhetit dhe planit”, një “strukturë të ngathët” dhe “nuk ishte rregulluar që të drejtohej në mënyrë efektive”.

Më pas, ligjvënësit në Dhomën e Përfaqësuesve dhe Senatin rekomanduan shkurtimin e buxhetit të NASA-s për vitin 2024 prej 454,080,000 dollarësh, i cili ishte i fokusuar në misionin Mars Sample Return.

Shpenzimet u shkurtuan gjithashtu nga NASA dhe u tha lamtumirën punëtorëve dhe kontraktorëve nga Laboratori i Propulsionit Jet – i cili synohet të mbikëqyrë misionin.

“Roveri Perseverance i NASA-s po mbledh mostra bindëse shkencore që do t’i ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë historinë gjeologjike të Marsit, evolucionin e klimës së tij dhe të përgatiten për eksploruesit e ardhshëm njerëzorë. Kthimi i mostrave do të ndihmojë gjithashtu kërkimin e NASA-s për shenja të jetës së lashtë.”

Linku: https://www.geo.tv/latest/539309-nasa-to-reveal-major-facts-about-mars-mission

Burimi i fotos:pexele.com

tags: