Home Business / Technology Drejtuesit e mediave sociale dështojnë të mbrojnë të rinjtë. Rreziku vetëm po shtohet
Drejtuesit e mediave sociale dështojnë të mbrojnë të rinjtë. Rreziku vetëm po shtohet
0

Drejtuesit e mediave sociale dështojnë të mbrojnë të rinjtë. Rreziku vetëm po shtohet

0
0

Hetimi në „Cyberbullying“ gjen se shëndeti mendor i të rinjve është prekur rëndë nga abuzimi në internet. Shoqëritë e mediave sociale si Facebook, Snapchat dhe Twitter janë akuzuar për dështimin për të mbrojtur të rinjtë nga ngacmimet pas një hetimi për sulmet kibernetike që zbuluan se abuzimi në internet ndikon rëndë shëndetin e tyre mendor.

Pothuajse gjysma e të rinjve kanë përjetuar mesazhe kërcënuese, frikësuese ose abuzive në mediat sociale, duke shtyrë disa deri në prag të vetëvrasjes në rastet më ekstreme, sipas një sondazhi të kryer nga Shoqata e Fëmijëve dhe YoungMinds.

Gjashtëdhjetë e dy përqind e të anketuarve ishin nën 18 vjeç dhe tre të katërtat ishin femra. Gjetjet u bazuan në dëshmi gojore dhe të shkruara nga të rinjtë, duke përfshirë një sondazh online të 1,089 fëmijëve, kompanive të mediave sociale, ekspertëve të shëndetit mendor dhe bamirësisë së fëmijëve.

Të anketuarit thanë se ndiheshin të lëkundur nga platformat e mediave sociale dhe donin që kompanitë të ndërmarrin veprime më të ashpra kundër cyberbullying, duke përfshirë ndalimin e përdoruesve abuziv.

Bamirësitë e fëmijëve kanë rekomanduar që drejtuesit e kompanive të mediave sociale të afrohen për të identifikuar fëmijët që përdorin platformat e tyre dhe për të marrë pëlqimin e qartë të prindërve për nën 13-vjeçarët. Ata thanë se qeveria duhet të kërkojë që kompanitë e mediave sociale të publikojnë të dhëna për përgjigjet e tyre ndaj raporteve të ngacmimit në internet, të cilat hetimi u konstatua si “joadekuat”.

“Ju mund të prisni ta përjetoni atë: komente të këqia në vetvete, në mesazhet e Facebook dhe postimet në Tëitter, ekranet e njerëzve që kapin historinë tuaj Snapchat për të qeshur me të … Ndjehem sikur është diçka që njerëzit nuk e marrin seriozisht. Por duke lënë vetëm një koment të keq mund të dëmtonte vërtet dikë“, tha një vajzë 15 vjeçare në hetim.

“Kompanitë e mediave sociale duhet të marrin ankesat më seriozisht. Nëse dikush raporton diçka, ata nuk duhet të marrin ditë për ta rishikuar atë, ata duhet ta heqin atë menjëherë. Reagimi i të rriturve është thjesht fshirja e llogarisë tënde për të ndaluar ngacmimin, por kjo është duke marrë diçka nga jeta e të riut për diçka që nuk është faji i tyre “, shtoi ajo.

Gjetjet e hetimit janë publikuar përpara reagimit të qeverisë ndaj konsultimit të strategjisë së sigurisë në internet. Dyzet e shtatë përqind e të anketuarve kishin përjetuar mesazhe kërcënuese ose abuzive në mediat sociale dhe 61% kishin llogarinë e tyre të parë të moshës 12 apo më pak, pavarësisht nga platformat ku thuhej se përdoruesit duhet të jenë mbi 13 vjeç.

Sarah Brennan, shefi ekzekutiv i „YoungMinds“, tha: “Me kaq shumë jetë të përditshme të të rinjve që përfshijnë botën online, është e rëndësishme që kjo të jetë një vend ku të rinjtë mund të ndjehen të sigurt dhe të gëzojnë të jenë pjesë e tyre. Duhet të shohim platforma që krijojnë përmbajtje të përshtatshme për moshën për përdoruesit më të rinj, si dhe prindërit dhe mësuesit që u drejtohen të rinjve në fillim se si t’i përgjigjen pozitivisht botës online dhe çfarë të bëjnë nëse ndeshen me përmbajtje shqetësuese.

“Por mbi të gjitha, ky hetim ka treguar me zë të lartë dhe të qartë se është koha që kompanitë e mediave sociale të ulen dhe të marrin masa për të luftuar cyberbullying dhe për të promovuar shëndetin e mirë mendor në platformat e tyre”.

Një zëdhënëse për Snap tha: “Snapchat është projektuar për një audiencë adoleshente dhe të rritur dhe ne përdorim teknologjinë më të mirë në dispozicion për të parandaluar dikë që është nën moshën 13 vjeçare nga krijimi i një llogarie ose përdorimi i shërbimit. Ekipi ynë i besimit dhe sigurisë punon shumë orë për të shqyrtuar raportet e abuzimit dhe për të ndërmarrë veprime kur ata bëhen të vetëdijshëm për një shkelje. Në shumicën dërrmuese të rasteve, ata u përgjigjen raporteve dhe shqetësimeve brenda 24 orëve nga raporti”.

Simon Milner, drejtori i politikës së Facebook për Europën, tha: “Prioriteti ynë është ta bëjmë Facebook një vend të sigurt për njerëz të të gjitha moshave, prandaj kemi kaluar shumë kohë duke punuar me ekspertë të sigurisë si Qendra e Sigurt në Internet në Mbretërinë e Bashkuar. Qendra për Parandalimin e Ndalimit për të ndihmuar njerëzit të kenë përvoja pozitive në Facebook. Puna jonë me „Childnet International“ dhe „The Diana Awards“ nënkupton që ne ofrojmë çdo shkollë të mesme në Mbretërinë e Bashkuar një Ambasadore të Sigurisë Dixhitale këtë vit ne jemi anëtarë të grupit të punës në Dukë të Kembrixhit. Ne mirëpresim bashkëpunimin e ngushtë midis industrisë, ekspertëve dhe qeverisë për të vazhduar punën tonë në këtë fushë“.

 

Burimi i lajmit: https://www.theguardian.com/society/2018/feb/26/social-media-firms-failing-to-protect-young-people-survey-finds

Burimi i fotos: https://images.pexels.com/photos/533446/pexels-photo-533446.jpeg?w=1260&h=750&auto=compress&cs=tinysrgb