Home Lifestyle Sekretet psikologjike për të ndihmuar një fëmijë të pakënaqur
Sekretet psikologjike për të ndihmuar një fëmijë të pakënaqur
0

Sekretet psikologjike për të ndihmuar një fëmijë të pakënaqur

0
0

-Problemet e shëndetit mendor në fëmijëri dhe adoleshencë janë shpesh pjesë e një strategjie mbrojtëse. Një fëmijë i rrethuar nga njerëz toksikë, stres i lartë ose pritshmëri jorealiste mund të ndihmohet nëse këta faktorë trajtohen drejtpërdrejt.

-Zëvendësimi i sjelljes destruktive, mbrojtëse me mekanizma më të shëndetshëm përballues mund të jetë i dobishëm. Fëmija ose adoleshenti zakonisht së pari duhet të njohë dhe kuptojë qëllimin agresiv dhe shkatërrues pas sjelljes. Është e vështirë të kthesh sjelljen që nxitet nga urrejtja në sjellje më positive.

-Njerëzit janë zakonisht pjesë e problemit – dhe njerëzit e tjerë janë pothuajse gjithmonë pjesë e zgjidhjes. Fëmija juaj nuk do të jetë në gjendje të gjejë lumturinë pa llojet e duhur të njerëzve – dhe pa u larguar nga njerëzit toksikë, kushdo qofshin ata. Ndihmojeni fëmijën tuaj të mendojë se drejt çfarë lloj njerëzish të tërheqë dhe nga cilët të largohet.

-Rruga drejt mirëqenies për fëmijën tuaj mund të jetë e gjatë dhe e ndërlikuar. Ndonjëherë ju do të trajtoheni keq nga fëmija juaj. Ju madje mund të lëndoheni fizikisht ose emocionalisht prej tyre. Ju kërkohen detyra të ndryshme në periudha të ndryshme ndërsa fëmija juaj rritet, por tani, detyra juaj si prind është t’i mbështesni dhe t’i drejtoni ata në vështirësi, edhe kur ata ju trajtojnë si të poshtër.

-Përpiquni të lundroni në vijën e hollë midis trajtimit të fëmijës tuaj si të sëmurë dhe lejimit të mundësisë për të qenë mirë. Ndonjëherë zgjedhja e jetës dhe shëndetit për fëmijën tuaj mund të përfshijë një hap larg nga të qenit në rolin e ‘pacientit’. Por është thelbësore të dini kur fëmija juaj ka nevojë urgjente për trajtim. Refuzimi i kujdesit mjekësor, psikiatrik ose psikologjik mund të ketë pasoja katastrofike.

-Një sërë problemesh të shëndetit mendor dhe simptomave që përbëjnë këto kushte ndonjëherë mund të shkaktohen nga trauma. Incidenti traumatik mund të ketë ndodhur shumë kohë më parë, kohët e fundit ose mund të jetë në vazhdimësi.

-Për disa fëmijë, trauma nuk mbaron kurrë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët që rriten në kushte varfërie ose fatkeqësie ose që janë të rrethuar nga anëtarë shqetësues, të frikshëm ose të rrezikshëm të familjes. Është gjithashtu pjesë e jetës së përditshme për fëmijët që jetojnë në shtëpi dhe komunitete të trazuara ose përballen me sëmundje të rënda, lëndime dhe paaftësi.

-Është jashtëzakonisht e vështirë të rrisësh një fëmijë të trazuar. Ndonjëherë do t’ju duhet një pushim – një seancë përkëdhelëse ose një shans për të çliruar ndjenjat tuaja të mbytura të tërbimit, pikëllimit dhe frustrimit.

Linku: https://www.psychologytoday.com/us/blog/21st-century-childhood/202302/9-secrets-to-helping-an-unhappy-child

Burimi i fotos: pexele.com