Home Lifestyle Çfarë e shkakton infertilitetin tek gratë?
Çfarë e shkakton infertilitetin tek gratë?
0

Çfarë e shkakton infertilitetin tek gratë?

0
0

Ekspertët shëndetësorë shprehen se faktorët si: stresi, dieta e varfër ose çekuilibrat hormonal janë arsyet kryesore që ndikojnë përkohësisht në fertilitetin e grave.

Faktori i moshës luan një rol kyç, pasi fertiliteti i grave tenton të bjerë me rritjen e moshës. Është një proces i natyrshëm dhe nuk do të thotë domosdoshmërisht se ka një problem.

Stresi gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në çështjet e fertilitetit, pasi rezulton në çlirimin e hormoneve që kanë një ndikim negativ në ovulacion.

Faktori kryesor janë kushtet mjekësore që ndikojnë përkohësisht në fertilitetin. Gjendje të tilla si sindroma e vezores policistike (PCOS) ose çrregullimet e tiroides janë përgjegjëse për prishjen e ekuilibrit hormonal të nevojshëm për ngjizjen. Është e këshillueshme që të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të trajtuar të njëjtën gjë.

Ekspertët sugjerojnë se zakonet dietike luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm, duke përfshirë fertilitetin. Konsumimi i frutave, perimeve, drithërave dhe proteinave pa yndyrë rrit shanset për ngjizje. Përveç kësaj, përfshirja e ushqimeve që rrisin fertilitetin, duke përfshirë bajamet, avokadot, zarzavatet me gjethe dhe vezët, kërkohet gjithashtu në dietën e përditshme.

Hapi tjetër për të rritur fertilitetin është përfshirja e teknikave të reduktimit të stresit si joga, meditimi, ushtrimet e frymëmarrjes së thellë ose aktivitetet e rregullta. Me ardhjen e teknologjive riprodhuese të asistuara, ekzistojnë mundësi të ndryshme për çiftet që luftojnë me infertilitetin.

Linku: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308

Foto: Freepik.com

tags: