Home Lifestyle Sa herët e kuptojnë bebet humorin?
Sa herët e kuptojnë bebet humorin?
0

Sa herët e kuptojnë bebet humorin?

0
0

Studimet kanë treguar se bebet fillojnë të kuptojnë humorin dhe ngjarjet absurde që në moshën tre deri në pesë muaj. Kur studiuesit mblodhën topa me shkumë dhe i vendosën në hundë, bebet qeshën me këtë ngjarje absurde.

Deri në moshën gjashtë muajsh, 60 për qind e fëmijëve  qeshin me veprimet absurde të prindërve të tyre.

Bebet e kuptojnë humorin përpara se të zhvillojnë ndonjë gjuhë. Studimet gjatësore kanë treguar se gjatë ndërveprimeve të hershme prind-fëmijë, prindërit provojnë një sërë mënyrash joverbale për ta bërë fëmijën e tyre të qeshë. Në shumicën e këtyre rasteve të hershme, prindërit buzëqeshin ose qeshin vetë.

E qeshura sinjalizon më shumë se gëzim. Ai bëhet një burim shtesë për forcimin e lidhjes sociale midis bebeve dhe prindërve të tyre. Ndërveprimet e përsëritura në të cilat një prind tenton fytyra pa kuptim ose një keqpërdorim absurd i objekteve sinjalizojnë një kontekst të sigurt dhe të njohur me një partner social.

Tre hapa shkencorë për të nxitur zhvillimin e humorit tek bebet.

Angazhojeni fëmijën për disa minuta çdo ditë duke përdorur humor fizik nga mimikatë që ju i bëni.

Buzëqeshni dhe qeshni për të inkurajuar fëmijën tuaj të bëjë të njëjtën gjë.

Vazhdoni aktivitetin absurd dhe shtoni më shumë variacione nëse fëmija buzëqesh.

Deri në moshën 11 muajshe, është treguar se bebet demonstrojnë “klloun” dhe eksperimentojnë duke bërë shakatë e tyre joverbale. Disa bebe ekspozojnë barkun e tyre dhe tundin trupat e tyre përreth në një përpjekje për t’i bërë të tjerët të qeshin. Fëmijët  e tjerë janë parë të shtiren duke qarë kur nëna e tyre fillon t’u presë thonjtë, e ndjekur nga një buzëqeshje.

Humori është një mjet i rëndësishëm për mirëqenien tonë mendore dhe i ndihmon fëmijët e vegjël të lulëzojnë në jetën e tyre shoqërore dhe të krijojnë lidhje me të tjerët.

Linku: https://www.psychologytoday.com/us/blog/smart-families/202402/how-early-do-infants-understand-humor

Burimi i fotos:pexele.com

tags: