Home Lifestyle E rrallë, shkretëtira më e thatë në planet lulëzon nga bimët
E rrallë, shkretëtira më e thatë në planet lulëzon nga bimët
0

E rrallë, shkretëtira më e thatë në planet lulëzon nga bimët

0
0

Shkretëtira gjatë një fenomeni natyror të njohur si ‘Desierto Florido’ (shkretëtira me lule), e cila mbush shkretëtirën më të thatë në botë me lule dhe bimë, pranë Copiapo, Kili, 6 korrik 2024. rs

Shkretëtira Atacama në Kilin verior është një nga vendet më të thata në Tokë, por pjesët e rërës së saj zakonisht shterpë janë aktualisht të mbuluara me një lulëzim shumëngjyrësh me lule të bardha dhe vjollcë.

Shkretëtira Atacama njihet si Disierto Florida (“shkretëtira e lulëzuar”) sepse çdo disa vjet mbulohet me lule, kur nivelet e duhura të reshjeve dhe temperaturës përkojnë për të zgjuar farat e shkretëtirës së fjetur.

Kjo zakonisht ndodh në pranverë. Por lulëzimi aktual është jashtëzakonisht i hershëm – në mes të dimrit të Hemisferës Jugore – falë reshjeve të nxitura nga El Niño, një fenomen klimatik natyror që ndikon në motin global.

Lulëzimi zakonisht përkon me El Niño, gjatë të cilit temperaturat janë më të ngrohta në rajon, duke çuar në më shumë avullim dhe, nga ana tjetër, më shumë reshje.

Gjatë 40 viteve të fundit, kanë ndodhur rreth 15 ngjarje të lulëzimit, sipas një analize të vitit 2022 nga Universiteti Katolik Papnor i Kilit.

Në vitin 2022, qeveria kiliane njoftoi krijimin e një parku të ri kombëtar në shkretëtirën Atacama, në një përpjekje për të mbrojtur këto lulëzime të rralla së bashku me kafshët e egra – duke përfshirë insektet, zvarranikët dhe zogjtë – ato ndihmojnë në mbështetjen.

Linku: https://edition.cnn.com/2024/07/09/climate/atacama-desert-flowers-bloom-climate-intl/index.html

Burimi i fotos:https://www.instagram.com/explore/tags/atacama/