Home Lifestyle Për sa kohë gjumë kemi nevojë vërtet? A janë 6 orë gjumi të mjaftueshme?
Për sa kohë gjumë kemi nevojë vërtet? A janë 6 orë gjumi të mjaftueshme?
0

Për sa kohë gjumë kemi nevojë vërtet? A janë 6 orë gjumi të mjaftueshme?

0
0

Gjumi luan një rol jetësor në regjimin tonë të përditshëm, pasi gjatë kësaj periudhe të fjetur, ajo rimbush dhe rivitalizon organet dhe indet tona të lodhura të trupit. Shuma e gjumit që kërkon individi ndryshon nga personi në person, për të arritur këtë ekuilibër të shëndetshëm dhe për t’u ndjerë mirë duke u mbështetur në zgjimin.

Studiuesit mbajnë një gjumë të vazhdueshëm prej shtatë deri në tetë orë gjatë gjithë vitit. Sidoqoftë, studiuesit në Amerikë kanë tendencë të marrin një pamje të ndryshme. Ata pohojnë se për shkak se shumica prej nesh mund të zgjasë gjumin tonë të përditshëm, ne duhet ta bëjmë këtë. Kjo do të thotë se njerëzit që duket se janë të kënaqur me shtatë orë e gjysmë gjumë në ditë gjatë javës, por gëzojnë nëntë orë në fundjavë janë, pa dijeni, të privuar kronikisht dhe aktualisht kanë nevojë për nëntë orë çdo ditë. Dëshmia për këtë thuhet se vjen nga shumë njerëz që janë përgjumur gjatë ditës.

Kur shkojmë për të fjetur, ne ose bien në një gjumë të thellë, qetësues, ose në një gjumë të cekët, të lehtë. Është e qartë se nëse përjeton një gjumë të thellë për disa orë, do të jetë më mirë se sa të flesh për orë të gjata, ndërkohë që përjeton një gjumë të cekët pasi që do të gjesh veten shumë të lodhur dhe trupi yt shterohet kur zgjohesh.

Napoleon Bonaparte, i cili nuk ishte një gjumash i mirë, kishte mbrojtur një nga tezat e tij, “gjashtë orë gjumë për një burrë, shtatë për një grua dhe tetë për budallanë”

Shumë studime bëjnë të qartë se sasia e gjumit që secili person ka nevojë ndryshon dhe varet nga shumë faktorë, duke përfshirë moshën. Foshnjat zakonisht kërkojnë rreth 16 orë në ditë, ndërsa adoleshentët kanë nevojë për mesatarisht rreth 9 orë. Për shumicën e të rriturve, 7 deri në 8 orë një natë duket të jetë sasia më e mirë e gjumit, edhe pse disa njerëz mund të kenë nevojë për pak se 5 orë ose deri në 10 orë gjumë çdo ditë. Gratë në 3 muajt e parë të shtatzënisë shpesh kanë nevojë për më shumë orë gjumë se zakonisht.

Shuma e gjumit që një person ka nevojë gjithashtu rritet nëse ai ose ajo është privuar nga gjumi në ditët e mëparshme. Marrja e gjumit shumë pak krijon një “borxh gjumi”, i cili është si një “shumë” që duhet kapërcyer në një bankë. Përfundimisht, trupi juaj do të kërkojë që borxhi të shlyhet.

 

Burimi i lajmit: http://www.studylifestyle.com/articles/how-much-sleep-do-we-need/

Burimi i fotos kryesore: https://www.pexels.com/photo/apartment-bed-carpet-chair-269141/