Home Business / Technology Risi në Apple, përdoruesit do të kenë mundësi të aktivizojnë ‘Zërin personal’ në mesazhet e tyre
Risi në Apple, përdoruesit do të kenë mundësi të aktivizojnë ‘Zërin personal’ në mesazhet e tyre
0

Risi në Apple, përdoruesit do të kenë mundësi të aktivizojnë ‘Zërin personal’ në mesazhet e tyre

0
0

Apple ka njoftuar një koleksion të veçorive të reja të iPhone, iPad dhe Mac, duke përfshirë mundësinë që iPhone ose iPad-i juaj të përdorë aplikacionin Magnifier për të lexuar çdo tekst që shkruani çdo lloj mesazhi ai do të lexohet me një zë që tingëllon fiks si i juaji.
Kjo risi e iPhone do mbajë emrin “Personal Voice” ose “Zëri personal”.

Apple njoftoi të martën një seri mjetesh të reja aksesueshmërie për iPhone dhe iPad, duke përfshirë një veçori që premton të përsërisë zërin e një përdoruesi për thirrjet telefonike pas vetëm 15 minutash stërvitje.

Me një mjet të ardhshëm të quajtur Personal Voice, përdoruesit do të jenë në gjendje të lexojnë kërkesat e tekstit për të regjistruar audio dhe që teknologjia të mësojë zërin e tyre. Një veçori përkatëse e quajtur Live Speech do të përdorë më pas “zërin e sintetizuar” për të lexuar me zë të lartë tekstin e shtypur të përdoruesit gjatë telefonatave, bisedave FaceTime dhe bisedave personale. Njerëzit gjithashtu do të jenë në gjendje të ruajnë frazat e përdorura zakonisht për t’i përdorur gjatë bisedave të drejtpërdrejta.

Ky funksion është një nga disa që synojnë t’i bëjnë pajisjet e Apple më gjithëpërfshirëse për njerëzit me aftësi të kufizuara njohëse, shikimi, dëgjimi dhe lëvizshmërie. Apple tha se njerëzit që mund të kenë kushte ku humbasin zërin e tyre me kalimin e kohës, si ALS (skleroza anësore amiotrofike) mund të përfitojnë më shumë nga mjetet.

“Qasshmëria është pjesë e gjithçkaje që bëjmë në Apple,” tha Sarah Herrlinger, drejtoresha e lartë e Apple për Politikat dhe Iniciativat e Aksesueshmërisë Globale, në një postim në blogun e kompanisë. “Këto veçori novatore u krijuan me reagime nga anëtarët e komuniteteve të aftësisë së kufizuar në çdo hap të rrugës, për të mbështetur një grup të ndryshëm përdoruesish dhe për të ndihmuar njerëzit të lidhen në mënyra të reja.”

Apple tha se veçoritë do të shfaqen më vonë këtë vit.

Ndërsa këto mjete kanë potencial për të përmbushur një nevojë të vërtetë, ato vijnë gjithashtu në një moment kur përparimet në inteligjencën artificiale kanë ngritur alarmin rreth aktorëve të këqij që përdorin audio dhe video të rreme bindëse – të njohura si “deepfakes” – për të mashtruar ose dezinformuar publikun.

Në postimin në blog, Apple tha se veçoria Personal Voice përdor “mësimin e makinerive në pajisje për të mbajtur informacionin e përdoruesve privatë dhe të sigurt”.

Kompani të tjera të teknologjisë kanë eksperimentuar me përdorimin e AI për të përsëritur një zë. Vitin e kaluar, Amazon tha se po punonte për një përditësim të sistemit të saj Alexa që do të lejonte teknologjinë të imitojë çdo zë, madje edhe një anëtar të vdekur të familjes. (Veçoria nuk është lëshuar ende).

Përveç veçorive zanore, Apple njoftoi Assistive Access, i cili kombinon disa nga aplikacionet më të njohura të iOS, si FaceTime, Mesazhet, Kamera, Fotot, Muzika dhe Telefoni, në një aplikacion të thirrjeve. Ndërfaqja përfshin butona me kontrast të lartë, etiketa të mëdha teksti, një opsion për një tastierë vetëm me emoji dhe aftësinë për të regjistruar mesazhe video për njerëzit që mund të preferojnë komunikimin vizual ose audio.

Apple po përditëson gjithashtu aplikacionin e saj Magnifier për personat me shikim të dëmtuar. Tani do të përfshijë një mënyrë zbulimi për të ndihmuar njerëzit të ndërveprojnë më mirë me objektet fizike. Përditësimi do të lejojë dikë, për shembull, të mbajë një kamerë iPhone përpara një mikrovalë dhe të lëvizë gishtin nëpër tastierë ndërsa aplikacioni etiketon dhe shpall tekstin në butonat e mikrovalës.Linku: https://edition.cnn.com/2023/05/16/tech/apple-accessibility-features/index.html

Biurimi i fotos: pexele.com

tags: