Home Travel Finlanda është vendi i parë në botë që teston pasaportat dixhitale
Finlanda është vendi i parë në botë që teston pasaportat dixhitale
0

Finlanda është vendi i parë në botë që teston pasaportat dixhitale

0
0

Për momentin, shërbimi është i disponueshëm vetëm për fluturimet drejt Mbretërisë së Bashkuar.

Që nga 28 gushti, aeroporti Helsinki-Vantaa u jep mundësinë pasagjerëve që udhëtojnë në qytete të caktuara në Mbretërinë e Bashkuar të kalojnë kontrollin e pasaportave duke përdorur vetëm një dokument dixhital udhëtimi.

Kështu, ky projekt pilot e bën Finlandën vendin e parë në botë që prezanton pasaportat dixhitale të disponueshme në një smartphone dhe jo si një objekt fizik.

Opsioni është i disponueshëm vetëm për qytetarët finlandezë, veçanërisht për ata që udhëtojnë në Londër, Mançester ose Edinburg.

Edhe ky vend i BE-së ka shprehur interes për futjen e ID-ve dixhitale

Udhëtarët e interesuar për ta provuar fillimisht duhet të shkarkojnë aplikacionin e dokumenteve dixhitale të udhëtimit FIN DTC Pilot në smartfonin e tyre. Për ta përdorur atë, ata gjithashtu do të duhet të kenë një formë të metodës së kyçjes së ekranit të telefonit, si numri PIN, gjurmët e gishtave ose ID-ja e fytyrës. Dhe këto duhet të aktivizohen përpara se të instaloni aplikacionin.

Pas kësaj, pasagjerët duhet të regjistrohen si testues në një nga dy pikat e shërbimit të lejeve policore. 36 deri në 4 orë para fluturimit, të dhënat personale nga aplikacioni duhet t’i dërgohen policisë kufitare, ngjashëm me kontrollin dixhital për një fluturim.

 

Policia kufitare finlandeze thotë se kredencialet dixhitale janë po aq të pranueshme sa ato në letër dhe se kjo do të mundësojë “kalim të qetë dhe të shpejtë të kufirit pa cenuar sigurinë”.

Linku: https://www.themayor.eu/en/a/view/helsinki-s-airport-is-the-world-s-first-test-site-for-digital-passports-12064

Burimi i fotos: pexele.com