Home Lifestyle 5 sekrete të gjuhës së trupit nga të lashtët
5 sekrete të gjuhës së trupit nga të lashtët
0

5 sekrete të gjuhës së trupit nga të lashtët

0
0

Përpara se të ekzistonte gjuha verbale, ekzistonte gjuha e trupit. Paraardhësit tanë evolucionarë komunikuan përmes gjesteve, shprehjeve të fytyrës, lëvizjeve të trupit dhe vokalizimeve.

Megjithatë, disa nga shenjat tona aktuale joverbale kanë rrënjë historike në të kaluarën tonë të lashtë. Këtu janë 5 prej tyre.

1 Rrudhja e vetullave.

I studiuar për herë të parë nga etologu Irenaus Eibl-Eibesfeldt dekada më parë, ndezja e vetullave është ngritja e shkurtër e vetullave kur njohim dikë. Mund të konsiderohet një formë e hershme e përshëndetjes. Një që ka evoluar disi në hedhjen e kokës që shoqëron ndezjen e vetullave, një përshëndetje standarde mes të rinjve.

2 Shtrëngim duarsh.

Historia e shtrëngimit të duarve vjen nga paraardhësit tanë të hershëm, ndërluftues. Zgjatja e dorës së hapur zbuloi se individi nuk kishte armë dhe pala tjetër ia ktheu gjestin. Kjo përfundimisht çoi në shtrëngimin e duarve. Në kohën romake, shtrëngimi i duarve ishte një kapje e ndërsjellë e krahëve, që simbolizonte miqësinë ose besnikërinë.

3 Lutje.

Ky gjest lypëse shihet shpesh te shimpanzetë kur dikush ka ushqim dhe të tjerët luten që pronari ta ndajë.

4 Zgjerimi i bebëzës.

Disa kërkime të mirë-dokumentuara në komunikimin joverbal zbuluan se gratë me bebëza të zgjeruara shiheshin si më tërheqëse. Megjithatë, paraardhësit tanë e dinin këtë shumë përpara eksperimentit. Gjatë Rilindjes, gratë vendosnin në sy pika të një ekstrakti të bimës helmuese të natës së quajtur Belladonna, gjë që do të çonte në zgjerimin e bebëzës dhe do t’i bënte gratë të dukeshin më tërheqëse seksualisht.

5 Puthja.

Historia evolucionare e puthjes nuk është plotësisht e qartë. Nga njëra anë, puthjet gojë më gojë dhe shkëmbimi i pështymës mund të përhapin sëmundje. Nga ana tjetër, paraardhësit tanë primitivë mund të kenë përdorur puthjen për të vlerësuar gjendjen shëndetësore të një bashkëshorti të mundshëm. Në çdo rast, puthja mund të çojë në zgjim seksual dhe mund të jetë një sinjal dëshire. Mes partnerëve jo-seksualë, një puthje në faqe mund të jetë një përshëndetje intime dhe e ngrohtë.

Linku: https://www.psychologytoday.com/us/blog/cutting-edge-leadership/202311/5-body-language-secrets-from-the-ancients

Burimi i fotos: pexele.com

tags: