Home Lifestyle Pse macet mbulojnë fytyrën kur flenë?
Pse macet mbulojnë fytyrën kur flenë?
0

Pse macet mbulojnë fytyrën kur flenë?

0
0

Pse macet mbulojnë fytyrën kur flenë?

Macet, siç e dimë, flenë në vendet më të çuditshme dhe në mënyrat më të pazakonta.

Por një nga pozat e tyre më të lezetshme dhe më qesharake është kur ata janë të shtrira me një ose të dyja putrat e tyre të vendosura butësisht në fytyrën e tyre.

Por siç kemi thënë, kafshët nuk bëjnë asgjë rastësisht. Për çdo gjë ka një shpjegim. Pra, pse macet mbulojnë fytyrat e tyre kur flenë?

Ruajnë ngrohtësinë e tyre

Kjo është arsyeja më e zakonshme. Këmba e tyre në këtë mënyrë ndihmon për të mbajtur hundën e tyre të ngrohtë dhe për të mbajtur nxehtësinë e përgjithshme të trupit rreth fytyrës së tyre, duke i mbrojtur ata nga rrymat e ajrit, qofshin të nxehtë apo të ftohtë.

Zakonisht përkulen në formë topi për të ruajtur nxehtësinë maksimale të trupit, por edhe për një gjumë më të rehatshëm. Ndërsa janë në këtë pozicion gjumi, ata madje mund të përdorin bishtin e tyre për të mbuluar fytyrën.

Nëse shtëpia juaj është e ftohtë, merrni një jastëk ngrohjeje të përshtatshme për kafshët shtëpiake për ta mbajtur macen tuaj të ngrohtë.

U siguron atyre një ndjenjë sigurie

Macet mund të jenë të afta në gjuetinë e gjahut, mund të jenë grabitqarë, por janë edhe pre në të njëjtën kohë. Ata e dinë shumë mirë këtë, prandaj janë pothuajse gjithmonë në vëzhgim.

Duke mbuluar fytyrën gjatë gjumit, ata mbrojnë pjesën më të cenueshme të trupit, fytyrën. Në fund të fundit, nëse një mace sulmohet në fytyrë dhe dhëmbë ose pëson dëmtim të syve, ajo nuk do të jetë në gjendje t’i luftojë sulmuesit.

Bllokon dritën

Askujt nuk i pëlqen të flejë me drita të forta përreth për t’i shqetësuar.

Kjo është arsyeja pse macet priren të zgjedhin vende më të errëta për të fjetur gjatë ditës. Edhe nëse kotelja juaj preferon të flejë natën, ajo do të zgjedhë një dhomë ku dritat nuk janë të ndezura. Por nëse ata mendojnë se nuk mund të gjejnë një vend të errët të rehatshëm për të mbajtur dritën nga sytë e tyre, ata do të vendosin putrat ose bishtin mbi fytyrën e tyre.

Ndihen rehat

A ka një arsye më të mirë për të fjetur në një pozicion të caktuar sesa thjesht të jesh rehat? Kështu që edhe macet e shohin më të rehatshëm gjumin me putrat në fytyrë. Dhe sigurisht sa më rehat të ndihen, aq më cilësor do të kenë gjumin. Nëse shpesh e kapni kotelen tuaj duke mbajtur putrat ose bishtin e saj kështu gjatë gjumit, ka shumë mundësi që kjo të jetë arsyeja.

Megjithatë, është mirë të theksohet se ka më shumë kuptim që një mace të ketë pozicione të ndryshme gjumi, edhe nëse ka një të preferuar. Nëse vëreni se macja juaj fle gjithmonë në të njëjtin vend, kjo mund të jetë për shkak të një gjendjeje ose sëmundjeje, në të cilin rast duhet të vizitoni një veteriner.

Bllokon zhurmën

Po, kotelja juaj mund të jetë duke u përpjekur të bllokojë një zhurmë që po prish gjumin e saj të qetë. Ashtu si drita, zhurma është gjithashtu një arsye që mund të parandalojë një gjumë të denjë dhe të këndshëm. Zhurmat e papritura ose të forta mund të jenë veçanërisht shqetësuese për macet, pasi ato mund të shkaktojnë stres dhe t’ua vështirësojnë relaksimin dhe gjumin.

Në të kundërt, tingujt qetësues të vazhdueshëm shpesh mund të ndihmojnë në nxitjen e gjumit të qetë. E njëjta gjë vlen edhe për macet.

Janë jashtëzakonisht të lodhur

Macet janë kafshë shtëpiake mjaft aktive. Edhe dembel edhe aktiv. Super aktive në fakt, në disa raste. Dhe ata duan të shtrihen dhe të izolohen. Kështu vendosin këmbën e tyre të vogël në fytyrë ose në sy.

Linku: https://thediscerningcat.com/why-do-cats-cover-their-face-when-they-sleep/

Foto: Freepik.com

tags: