Home Business / Technology Siguria kibernetike! Shenjat që telefoni juaj celular është hakuar
Siguria kibernetike! Shenjat që telefoni juaj celular është hakuar
0

Siguria kibernetike! Shenjat që telefoni juaj celular është hakuar

0
0

Telefoni juaj po sillet çuditshëm? Këtu janë dhjetë tregues që pajisja juaj mund të jetë e hakuar ose nën mbikëqyrje. Mos harroni, jini gjithmonë të kujdesshëm dhe merrni masa nëse vëreni ndonjë aktivitet të dyshimtë.

Probleme me baterin.

Mbani një sy në sjelljen e baterisë së telefonit tuaj. Nëse zbrazet më shpejt se zakonisht ose kërkon karikim të shpeshtë, fajtori mund të jetë kodi keqdashës ose aplikacione mashtruese.

Mbinxehje e papritur.

Ndërsa telefonat nxehen natyrshëm gjatë përdorimit të gjerë, mbinxehja e rastësishme pa shkak të dukshëm mund të tregojë kontroll të paautorizuar nga hakerat.

Aktivitet i pazakontë në llogaritë e lidhura.

Kontrolloni llogaritë tuaja të lidhura për postime të panjohura ose pamundësi për të dërguar/marrë email. Këto shenja mund të tregojnë për një shkelje në mbrojtjen tuaj dhe kompromis të mundshëm nga hakerët.

Koha e ngadaltë e përgjigjes.

Nëse telefoni juaj inteligjent është bërë i ngadaltë, duke vepruar i ngadaltë dhe duke konsumuar burime të tepërta.

Sjellje jonormale e telefonit.

Kujdesuni për dukuritë e çuditshme si përplasjet e shpeshta të aplikacioneve, dështimet në ngarkim, rinisjet e rastësishme, mbylljet ose zgjimet pa hyrjen e përdoruesit.

Shfaqje dhe njoftime të çuditshme.

Kujdes nga alarmet e rreme për viruse dhe mesazhet kërcënuese. Nëse merrni njoftime të pazakonta shtytëse, telefoni juaj mund të infektohet nga dikush që kërkon të hakerojë informacione.

Rishikoni listën e aplikacioneve tuaja.

Kontrolloni rregullisht listën e aplikacioneve të smartfonit tuaj dhe çinstaloni çdo aplikacion të panjohur.

Rritje e papritur në përdorimin e të dhënave celulare

Monitoroni përdorimin e të dhënave tuaja celulare. Një rritje e papritur përtej niveleve normale mund të tregojë se aplikacionet ose programet me qëllim të keq po konsumojnë të dhëna në sfond.

Foto të paidentifikuara në galerinë tuaj.

Tregoni kujdes nëse gjeni foto ose video në galerinë tuaj që nuk ju kujtohet t’i keni marrë. Kjo mund të jetë një shenjë se dikush mund të ketë akses të paautorizuar në kamerën tuaj.

Kontrolloni tekstet ose regjistrat e thirrjeve.

Jini vigjilentë për mesazhet me simbole të çuditshme ose kombinime të karaktereve dhe thirrjet që nuk bëhen nga ju. Këto mund të jenë shenja të një hakimi të mundshëm të telefonit.

Linku: https://www.geo.tv/latest/532161-cyber-security-signs-your-mobile-phone-has-been-hacked-or-being-spied-on

Burimi i fotos: pexele.com

tags: