Home Travel 10 Gjërat që duhet të dini para se të udhëtoni në Filipine
10 Gjërat që duhet të dini para se të udhëtoni në Filipine
0

10 Gjërat që duhet të dini para se të udhëtoni në Filipine

0
0

Është e qartë se kur shkoni në një destinacion tjetër, ka disa gjëra që do të jenë të ndryshme nga ajo për të cilën jeni mësuar. Edhe pse disa nga dallimet nuk janë aq të shquara dhe ju lehtë mund t’i përshtateni atyre, të tjerët mund të kenë nevojë të jenë në dijeni të tyre paraprakisht përpara mbërritjes në destinacionin e tyre.

Në këtë artikull, do të mësoni për disa gjëra që duhet të keni parasysh para se të udhëtoni në Filipine.

  1. Të ketë krem kundër diellit dhe peshqir për fytyrën

Filipinet mund të jenë shumë të nxehtë dhe të lagësht. Megjithatë, ka vende në Filipine që njihen të jenë më të ftohta se pjesa më e madhe e Filipineve, si Baguio City dhe Tagaytay. Prandaj, nëse nuk do të shkoni në këto vende të ftohta, ju do të keni nevojë për diell dhe kështu do të iu bie të  përballeni me peshqir.

  1. Merrni aplikacionet e transportit

Nëse planifikoni të kaloni disa kohë në Metropolitan Manila, atëherë ndoshta ju duhet të pajiseni me aplikacionet e transportit. Ky qytet është jashtëzakonisht i zënë dhe mund të jetë kaotik në kohë sidomos për vizitorët e parë. Të tre aplikacionet që shumë banorë kanë në telefonat e tyre janë; Uber, GrabCar dhe Ëaze.

  1. Gjuha

Filipinet përdorin dy gjuhë zyrtare; Anglisht dhe Filipino. Kjo e bën vendin shumë miqësor me turistët për sa kohë që turistët e njohin anglishten. Për më tepër, pavarësisht nga niveli i tyre arsimor, shumica e filipinasve njohin anglisht edhe nëse kjo do të thotë të shqiptoj fjalë të thjeshta angleze.

  1. Krishtlindjet vijnë herët

Nëse jeni duke kërkuar që vendi të vizitojë gjatë sezonit festiv, atëherë Filipinet janë vendi për ju. Përveç “Javës së Shenjtë”, Krishtlindja është një tjetër festë që Filipinet duan dhe për të provuar këtë, festimet e Krishtlindjeve zakonisht fillojnë në shtator dhe mbarojnë në janar. A mund ta imagjinoni këtë? Thjesht mahnitëse.

  1. Ishujt e bukur

Filipinet janë shtëpi për më shumë se 7000 ishuj. Një nga këto ishuj është Boracay; kjo është ajo ku do të gjeni atmosferën më të mirë. Nëse e doni notimin me ëhalesharks, atëherë Bohol është ishulli për ju. Kryeqyteti, Manila, gjendet në Luzon, ishullin më të madh.

  1. Paratë e gatshme janë rendi i ditës

Ndërsa në Filipine, mos prisni të paguani për asgjë duke përdorur kartën tuaj të kreditit. Shumica e hoteleve dhe turneve pranojnë vetëm para, prandaj sigurohuni që gjithmonë të keni disa para me vete. ATM-të gjithashtu nuk gjenden në disa qytete.

  1. Tipping është e zakonshme

Tipping është një praktikë e zakonshme në Filipine, sepse shërbimet janë të lira. Duke lënë një 10-15% të faturës suaj përfundimtare, pasi maja është normë sidomos nëse nuk përfshihet tarifa e shërbimit. Ky rregull i ribotimit zbatohet në sallone, terma dhe shërbim taksi. Nëse jeni në dyshim, këshillohuni sipas kënaqësisë së shërbimit.

Filipinet kanë tendencë të jenë njerëz të ndrojtur dhe konservatorë pavarësisht se janë të mirë dhe të lumtur. Kjo është veçanërisht e rastit për filipinasit nga krahinat më të vogla. Prandaj, ndërsa bisedoni me banorët lokalë mos harroni të jeni më pak të sigurt dhe të jeni më të këndshëm.

  1. Kujdes nga këmbyesit e monedhave

Këmbyesit e parave janë një nga mashtrimet që ju duhet të jeni në vëzhgim. Në Filipine, këmbyesit e parave njihen se janë të mira në bisedime dhe përpjekje për të vjedhur vizitorë që janë naivë. Megjithatë, nuk duhet të jeni të tmerruar prej tyre, përkundrazi, vetëm duhet të jeni në dijeni të tyre dhe të jeni të përgatitur duke ndryshuar paratë tuaja në një vend me reputacion, për shembull, nëpërmjet hotelit tuaj.

  1. Siguria kudo

Në disa vende të tilla si Boracay, ju do të gjeni personelin e sigurisë pothuajse kudo. Ka shumë policë lokalë, të punësuar në siguri dhe policë turistikë që mund të gjenden në plazh, jashtë restoranteve dhe kafeneve. Sidoqoftë, nuk duhet t’i frikësoheni, pasi ata janë kaq të sjellshëm dhe do t’ju ndihmojnë nëse i afroheni për ndonjë lloj ndihme.

Nëse planifikoni të vizitoni Filipinet, atëherë përgatituni për një kohë të madhe! Nëse kjo është vizita juaj e parë në Filipine, atëherë do të gjeni informacionin e mësipërm që është mjaft i dobishëm. Shpresojmë, ky informacion do t’ju ndriçojë kështu që ju nuk do të keni për të mësuar rrugën e vështirë.

 

Burimi i lajmit: https://www.lasetrips.com/10-things-know-travelling-philippines/

Burimi i fotos kryesore: https://www.pexels.com/photo/aerial-asia-beach-bird-s-eye-view-584302/