Home Lifestyle Ajo që të gjithë prisnim, psikologët zbulojnë kuptimin e disa ëndrrave dhe është mirë të mos i injorojmë
Ajo që të gjithë prisnim, psikologët zbulojnë kuptimin e disa ëndrrave dhe është mirë të mos i injorojmë
0

Ajo që të gjithë prisnim, psikologët zbulojnë kuptimin e disa ëndrrave dhe është mirë të mos i injorojmë

0
0

Gjithmonë njerzimi është përpjekur për të zgjidhur misterin e ëndrrave. Sot ka edhe një disiplinë të veçantë në studimin e ëndrrave të quajtura unilogji. Ata që preferojnë anën ezoterike të gjërave mbi shkencën duan të interpretojnë ëndrrat e tyre sipas librave të ndryshëm të ëndërrave dhe besojnë se mund të parashikojnë të ardhmen. Por psikologët mendojnë se ëndrrat reflektojnë me saktësi gjendjen tonë të tanishme dhe se nënndërgjegjja jonë përpiqet të na tregojë diçka të rëndësishme nëpërmjet ëndrrave herë pas here.

Në një shkrim të publikuar në Bright Side përshkruhet një shpjegim i përgjithshëm për ëndrrat e përbashkëta për të gjithë ne. Secili nga ne i sheh këto lloj ëndrrash çdo herë pas here. Këto ëndrra janë shkaktuar nga instinktet tona të lashta, një kod kulturor, përvoja e paraardhësve tanë dhe përvoja personale.

Kur shihni ëndrra që jeni duke rënë

Na ndodh shpesh që të shohim endrra duke rënë. Sipas psikologut Ian Ëallace, një ëndërr rreth rënies simbolizon frikën e humbjes së kontrollit. Ju nuk mund të kontrolloni diçka në jetën tuaj më shumë, sepse disa ndryshime drastike që nuk ishit të gatshme papritur ndodhën në jetën tuaj. Mendoni se në çfarë sferash të jetës (puna, marrëdhëniet, financat, shëndeti, etj.), ndiheni me të shtypur si dhe mendoni për mënyrat sesi ta korrigjoni atë.

Versioni i kundërt i kësaj ëndrre është fluturimi që nënkupton çlirimin nga ndonjë barrë e vështirë dhe marrjen e lirisë së dëshirueshme.

Kur iu bien dhëmbët

Nënndërgjegjshmëria jonë i interpreton dhëmbët si një armë, treguesin e forcës dhe një aftësi për të “kafshuar” një pjesë të botës.

Një tjetër eksperte që studion ëndrrat për shumë vite me emrin Patricia Garfield lidh ëndrrat për bllokimin e dhëmbëve me zemërim të fshehur.

Shumë shpesh, ne mund të kemi ëndrra ku dikush pranë nesh është plagosur, sëmurë ose duke vdekur. Ato ëndrra shkaktojnë tmerr, megjithatë, nga pikëpamja e psikologjisë, gjithçka nuk është aq e keqe. Është thjesht frika jonë për të ardhmen dhe ndryshimet e pashmangshme që ndodhin me ata që janë pranë nesh. Nëse sheh vdekjen tënde, do të thotë se një pjesë e jush po vdes dhe qëndron në të kaluarën për të dhënë hapësirë për diçka të re.

“Përballë” ëndrrat për lindjen dhe shërimin zakonisht shfaqen kur diçka e re po ndodh në jetën e një personi (si një punë apo projekt i ri) dhe simbolizon një përvojë të re.

Kur bllokohesh para publikut dhe nuk thua dot asgjë

Të gjithëve na ndodh që të shohim një ëndërr ku nuk mbajmë mend asgjë për një provimi për të cilin ishim përgatitur ose kur dilni të flisni në publik dhe papritur harroni se çfarë do të thonit. Këto ëndrra mund të përjetohen jo vetëm nga nxënësit dhe fëmijët e shkollës, por edhe nga njerëz që kanë diplomuar shumë kohë më parë. Ka të ngjarë që ju të keni stres pak para se të flini ose të jeni shumë të brengosur për diçka. Në këtë rast, është më mirë të pushoni dhe të relaksoheni.

Të jesh e përndjekur ose e presekutuar

Ëndrra të tilla kanë disa kuptime të ndryshme. Një ekspert në fushën e ëndrrave i quajtur Lauri Loeëenberg thotë, se “Njerëzit që kanë tendencë për të shmangur konfliktet, të cilët kanë frikë të mbajnë pendë ose të shkaktojnë probleme, do të shohin vazhdimisht ëndrra të tilla.

Kushtojini vëmendje gjërave që ju ndiqnin – ata simbolizojnë një ndjenjë të pakëndshme dhe mund të jetë borxh apo varësi.

Ekziston edhe një teori që thotë se ëndrrat për të ikur nga dikush janë thjesht jehona e instinkteve primitive që janë në gjenet tona në sajë të paraardhësve tanë.

Kur shihni në ëndërr një apokalips, ose një katastrofë natyrore

Secili prej nesh ka ëndërruar për fatkeqësitë natyrore ose të shkaktuara nga njeriu, ku ne jemi të frikësuar për jetën tonë dhe jetën e atyre që janë pranë nesh. Këto ëndrra mund të tregojnë probleme personale që kanë dalë jashtë kontrollit ose janë rezultat i ndjenjës së kërcënuar nga diçka.

Ndonjëherë kur kemi një makth, përpiqemi të bërtasim me zë, por ndjejmë se zëri na ka lënë, gjë që shkakton një frikë edhe më të madhe. Psikologët e shpjegojnë atë si paralizë gjumi. Gjatë fazës së fundit të gjumit, kohës në të cilën kemi ëndrra, truri ynë me dashje e paralizon trupin në mënyrë që të mund të qëndrojmë ende dhe të mos “jetojmë” në gjumë duke vrapuar, duke kërcyer etj.

Burimii lajmit: https://brightside.me/inspiration-psychology/psychologists-explain-things-we-all-see-in-dreams-and-its-better-not-to-ignore-them-677860/

Burimi i fotos: https://www.pexels.com/photo/underwater-photography-of-woman-1463924/