Home Lifestyle Pse sakrificat në marrëdhënie nuk ia vlejnë të bëhen gjithmonë
Pse sakrificat në marrëdhënie nuk ia vlejnë të bëhen gjithmonë
0

Pse sakrificat në marrëdhënie nuk ia vlejnë të bëhen gjithmonë

0
0

Sakrificat në lidhje janë fisnike, por mund të kenë kosto të rënda psikologjike.

Pas një sakrifice, dhënësi mund të përjetojë mirëqenie më të ulët dhe marrësi mund të ketë ndjenja të përziera për sakrificën.

Gratë mund të kenë veçanërisht gjasa të përjetojnë mirëqenie më të ulët pas një sakrifice në marrëdhënie.

Njerëzit që po përballen me një sakrificë në marrëdhënie mund të duan të ndryshojnë atë në të cilën përqendrohen ose të rishqyrtojnë nevojën për të sakrifikuar.

Një studim i ri i botuar në “Journal of Current Opinion in Psychology” shpjegon pse akti fisnik i sakrificës mund të ketë kosto të fshehura negative si për dhënësin ashtu edhe për marrësin e tij në një marrëdhënie romantike. Sipas studimit, këto kosto mund të grumbullohen dhe të shkaktojnë probleme më të mëdha për marrëdhënien në të ardhmen.

“Megjithatë, hulumtimi ynë tregon se ka një pasojë të vështirë si për dhënësin ashtu edhe për marrësin.”

“Dhuruesi përjeton mirëqenie më të ulët pas sakrifikimit dhe marrësi fillon të ketë ndjenja të përziera për sakrificën dhe partnerin,” shpjegon Righetti. “Nga njëra anë, marrësi ndihet mirënjohës, i dashur dhe i pranuar, por gjithashtu ndihet fajtor dhe në borxh. Dhe ne e dimë se të kesh ndjenja të përziera nuk është mirë për marrëdhëniet.”

Linku: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/social-instincts/202207/why-relationship-sacrifices-arent-always-worth-making

Burimi i fotos:unsplash.com