Home Lifestyle Disa arsye pse duhet të lini një marrëdhënie toksike, ja çfarë mund të bëni
Disa arsye pse duhet të lini një marrëdhënie toksike, ja çfarë mund të bëni
0

Disa arsye pse duhet të lini një marrëdhënie toksike, ja çfarë mund të bëni

0
0

Ata janë fizikisht abuzues

Çdo kontakt fizik që nuk është i dëshiruar ose i synuar për të kontrolluar, poshtëruar ose ndëshkuar konsiderohet abuzim fizik dhe është jashtëzakonisht i dëmshëm fizikisht, mendërisht dhe emocionalisht.

Janë Abuzues Mendor

Abuzimi mendor nënkupton çdo gjë që dikush mund të thotë për t’ju kontrolluar ose për t’u siguruar që ata të dinë gjithmonë se çfarë po ndodh në jetën tuaj. Është normale që një partner ose një mik të dëshirojë që ju të jeni të sigurt, por kur ata monitorojnë se ku po shkoni, me kë dhe kur kjo mund të konsiderohet abuzim mendor. Kontrolli i vendimeve që merrni ose vendimet që ju prekin, ju kërcënojnë, ju trajtojnë sikur nuk jeni në gjendje të bëni zgjedhjet tuaja, ose pretendoni se të gjithë të tjerët pajtohen me to janë gjithashtu të gjitha llojet e abuzimit mendor. Ata mund të jenë xhelozë, t’ju fajësojnë për mënyrën se si ju trajtojnë ose t’ju fajësojnë për çdo gjë që duan.

Ata janë Abuzues Emocional

Abuzimi emocional është ai që shumë njerëz e anashkalojnë ose nuk e njohin. Ky lloj abuzimi përfshin metoda të çnjerëzimit tuaj, duke ju mbajtur plotësisht të izoluar, duke ju injoruar, duke mbajtur dashuri si rezultat i ‘sjelljes së keqe’. Ata mund t’i kthejnë të tjerët kundër jush ose të pretendojnë se ndjenjat tuaja janë të gabuara. Mund t’ju ndërpresin ose të jenë indiferentë ndaj asaj që po përjetoni ose ndjeni. Këto lloje të abuzimit emocional (dhe më shumë) mund t’ju bëjnë mosbesues ndaj emocioneve tuaja dhe mund t’ju bëjnë të ndiheni edhe më të mbingarkuar apo edhe më të paqëndrueshëm.

Ju mbajnë larg miqve dhe familjes suaj

Ata nuk duan që ju të kaloni kohë me familjen dhe miqtë, sepse këta janë njerëzit e parë që do të dallojnë ndryshimet në sjelljen tuaj dhe do të tërheqin vëmendjen ndaj saj. Si rezultat, ata përpiqen t’ju izolojnë duke ju bindur se miqtë dhe familja juaj nuk kujdesen për ju ose se ju duhet të kaloni të gjithë kohën tuaj me ta. Kjo ju bën të tërhiqeni nga njerëzit që i doni dhe që ju duan.

Ju largojnë nga hobi juaj

Një abuzues do të përpiqet t’ju mbajë larg çdo gjëje që nuk i përshtatet perceptimit të tyre për atë që duhet të jeni. Kjo do të thotë se ata mund të përpiqen t’ju shtyjnë drejt hobive dhe aktiviteteve të caktuara dhe t’ju largojnë nga të tjerët. Aktivitetet që ju vënë në kontakt të drejtpërdrejtë me njerëz me të cilët nuk duan që të jeni pranë do të dekurajohen ose do të ndalohen plotësisht. Por ata mund t’ju shtyjnë drejt aktiviteteve që ju mbajnë nën kontrollin e tyre ose kontrollin e familjes ose miqve të tyre. Si rezultat, ju humbni kohën me miqtë ose kohën duke bërë gjëra që ju pëlqejnë.

Ju mbajnë të pakënaqur

Të qenit në një marrëdhënie toksike nuk do t’ju bëjë të lumtur. Edhe nëse jeni të bindur se kjo është ajo që dëshironi ose kjo është ajo ku duhet të jeni, nuk do të jetë një situatë e lumtur. Ju vazhdimisht do të prisni që diçka të ndodhë. Do të jeni në këmbë dhe hala, duke pyetur veten se çfarë do të bëjnë më pas. Ju mund të ndiheni të shqetësuar, të frikësuar, të trishtuar, të vetmuar, të izoluar ose një sërë emocionesh të ndryshme, por dhunuesi nuk kujdeset që ju të jeni të lumtur. Në vend të kësaj, ata duan vetëm kontroll, që do të thotë se nuk do të arrini kurrë lumturinë duke qëndruar në marrëdhënie.

Ju mbajnë larg nga potenciali juaj

Ju mund të bëni gjëra të shkëlqyera, qoftë kjo një mik i mrekullueshëm, një balerin i shkëlqyeshëm, një biznesmen spektakolar apo ndonjë gjë tjetër. Nuk ka rëndësi nëse është e rëndësishme vetëm për ju apo diçka e rëndësishme për botën. Një abuzues nuk dëshiron që ju të keni sukses ose kënaqësi jashtë tyre, sepse mund të vendosni të largoheni. Si rezultat, ata ju pengojnë të arrini ndonjë gjë shumë të madhe, dhe kjo mund t’ju privojë ju ose shumë njerëz të tjerë.

 Japin një shembull për fëmijët tuaj

Nëse qëndroni në një marrëdhënie toksike, edhe nëse ajo nuk ka evoluar në nivelin e abuzimit, ju mësoni fëmijët tuaj se kjo është se si duket një marrëdhënie. Duke qenë se kjo është marrëdhënia kryesore që ata shohin në jetën e tyre, ata mësojnë se kjo lloj marrëdhënieje është “norma”.

Ata ju pengojnë të shihni vlerën tuaj

Është pothuajse e pamundur të ndihesh sikur vleni asgjë kur dikush ju kontrollon vazhdimisht ose ju thotë se nuk vleni asgjë. Kur jeni duke luftuar me një marrëdhënie toksike ose abuzim, duket sikur gjithçka që ata thonë duhet të jetë e vërtetë, dhe si rezultat ka të ngjarë të përfundoni me vetëbesim të ulët. Kjo ju pengon të provoni gjëra të reja edhe nëse ato nuk e ndalojnë në mënyrë aktive sepse nuk besoni se mund ta bëni. Dhe ky efekt mund të zgjasë shumë pasi të largoheni nga marrëdhënia.

Largohuni një marrëdhëniejeje toksike

Kur vjen puna për të dalë nga një marrëdhënie toksike, është e rëndësishme që të jeni shumë të kujdesshëm dhe të keni ndihmë. Kjo nuk mund të jetë e lehtë nëse marrëdhënia juaj ju ka bërë të distancoheni nga familja dhe miqtë, por kuptoni se këta njerëz ju duan dhe duan t’ju ndihmojnë nëse u jepni atyre një shans.

Merr dikë me vete

Një nga gjërat më të mira që mund të bëni kur largoheni nga një marrëdhënie toksike, merr me ju një tjetër të rritur. Kjo siguron që nëse hasni në personin tjetër, mund të largoheni me siguri nga situata. Aty do të jetë dikush që do t’ju ndihmojë të largoheni në rast dhune ose grindjeje fizike dhe dikush që mund t’ju inkurajojë në rast abuzimi mendor ose emocional.

Thuaji dikujt që po largohesh

Edhe nëse vendosni të mos sillni dikë me vete, duhet t’i tregoni dikujt që planifikoni të largoheni nga marrëdhënia. Kjo siguron që dikush pret të dëgjojë nga ju dhe të dijë nëse diçka shkon keq. Ju nuk dëshironi të hyni në një situatë të tillë pa e ditur se çfarë po ndodh dhe kur duhet të thërrasin për ndihmë.

Shkoni diku të sigurt

Këto gjëra mund t’ju ndihmojnë dhe sigurohuni që partneri juaj të mos përpiqet t’ju ndjekë.

Mos u kthe pas

Ish-partneri juaj ka të ngjarë të përpiqet t’ju bindë se duhet të ktheheni tek ai. Ata mund të përpiqen të përdorin frikësimin ose shantazhin fizik, mendor ose emocional për ta bërë këtë. Megjithatë, pasi të keni vendosur të largoheni, nuk duhet të ktheheni në marrëdhënie. Ju meritoni të jetoni një jetë të shëndetshme dhe të lumtur, gjë që nuk do të ndodhë kur jeni në një marrëdhënie toksike.

Qëndro larg

Nuk ka të bëjë vetëm me moskthimin në marrëdhënie, por edhe për të mos u kthyer më pranë atij personi. Nëse është e mundur, ju dëshironi t’i hiqni ato tërësisht nga jeta juaj. Megjithatë, ju duhet të bëni gjithçka që mundeni për të bashkëvepruar me ta vetëm në vende publike, për të marrë një urdhër ndalimi në emër të fëmijëve tuaj nëse besoni se janë në rrezik dhe nuk i lejoni të kthehen në kokën tuaj (ose të fëmijëve tuaj) .

Marrja e ndihmës profesionale

Kur bëhet fjalë për të lënë një martesë toksike, partneritet ose ndonjë marrëdhënie, mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë. Mund të jetë e frikshme për disa arsye, jo vetëm sepse keni frikë se ish-partneri do t’ju ndjekë. Thjesht të dilni vetë pasi ish-i juaj ju ka trajtuar ashtu siç ata kanë bërë mund të jetë e frikshme. Por ju mund ta bëni atë — mund t’i ktheni shpinën dashurisë toksike. Dhe mund të merrni ndihmë profesionale për t’ju çuar përpara. ReGain është një mënyrë me të cilën mund të bëni një terapist të punojë me ju përmes ndjenjave dhe vështirësive që mund të përballeni gjatë rrugës.

Linku: https://www.regain.us/advice/love/9-reasons-to-leave-a-toxic-relationship-and-how-to-get-help/

Burimi i fotos: freepik.com