Home Aktualitet Mundësi pushim për gratë dhe vajzat gjatë ciklit, Spanja miraton ligjin pioner në Evropë
Mundësi pushim për gratë dhe vajzat gjatë ciklit, Spanja miraton ligjin pioner në Evropë
0

Mundësi pushim për gratë dhe vajzat gjatë ciklit, Spanja miraton ligjin pioner në Evropë

0
0

Spanja miraton një ligj pionier në Evropë që lejon kujdesin mjekësor për menstruacionet

Kongresi spanjoll i deputetëve më në fund miratoi një ligj të enjten në mënyrë që vajzat dhe grate që vuajnë nga periudha të dhimbshme të mund të marrin një “leje menstruale”, një masë pioniere në Evropë për të thyer tabutë.

“Sot është një ditë historike e përparimeve në të drejtat feministe,” shkroi në Twitter Ministrja e Barazisë, Irene Montero, e Podemos, partisë së majtë radikale që është një partner pakicë i koalicionit qeveritar me socialistët.I miratuar me 185 vota pro, 154 kundër dhe 3 abstenime, ky ligj e bën Spanjën vendin e parë në Evropë dhe një nga të paktët në botë që e konsideron këtë masë, pas Japonisë, Indonezisë dhe Zambisë.

Në tekstin e ligjit thuhet se “Leja mjekësore në të cilën gruaja mund të gjendet në rast të menstruacioneve do të konsiderohet si një situatë e veçantë e paaftësisë së përkohshme për shkak dhimbjeve.

Ligji do të lejojë gjithashtu të miturit të bëjnë abort pa lejen e prindërve të tyre që nga mosha 16 vjeç, duke anuluar një detyrim të vendosur nga një qeveri konservatore në 2015.

Aborti u dekriminalizua në Spanjë në 1985 dhe u legalizua në 2010, por ai mbetet një e drejtë e mbushur me pengesa në këtë vend tradicionalisht katolik.

Ligji i miratuar nga të enjtet parashikon gjithashtu më shumë edukim seksual në shkolla dhe shpërndarje falas të kontraceptivëve dhe produkteve të higjienës menstruale nëpër institute.

Linku: https://www.swissinfo.ch/spa/afp/espa%C3%B1a-aprueba-una-ley-pionera-en-europa-que-permite-la-baja-m%C3%A9dica-por-menstruaci%C3%B3n/48292924

Burimi i fotos:unsplash.com

tags: