Home Travel 5 vendet më të mira që mund të jetojnë emigrantët
5 vendet më të mira që mund të jetojnë emigrantët
0

5 vendet më të mira që mund të jetojnë emigrantët

0
0

Një ndër problemet më të shpeshta të emigrantëve është vendi që duhet të zgjedhin për të jetuar.

Hulumtimi i tyre rendit vetëm vendet më të pasura në botë – dhe jo të gjitha të dhënat mund të jenë me interes të barabartë për familjet e emigrantëve.

Por gjetjet ndihmojnë për të krijuar një pamje të asaj se si është në të vërtetë të rritësh fëmijë në vende të botës.

Japonia

Në analizën e UNICEF-it të vitit 2020 për mirëqenien e fëmijëve, Japonia renditet në vendin e parë për shëndetin fizik, i cili shqyrton vdekshmërinë e fëmijëve dhe obezitetin.

Dhe në raportin më të fundit të Unicef-it në vitin 2022, i cili shikonte në mënyrë specifike mjediset ku rriten fëmijët, renditet e dyta për botën rreth fëmijës, një kategori që përfshin aspekte si hapësira e gjelbër urbane dhe siguria në trafik.

Po ashtu Japonia ka shkallën më të ulët të obezitetit të fëmijëve, vdekshmërinë e ulët të fëmijëve dhe nivelet jashtëzakonisht të ulëta të ndotjes së ajrit ose ujit.

Është gjithashtu një nga vendet më të sigurta për familjet.

Estonia

Teksa Estonia nuk është në krye të renditjes së përgjithshme të Unicef-it, vlerësohet shumë për një numër aspektesh të rëndësishme.

Fëmijët janë të ekspozuar ndaj ndotjes më të pakët të ajrit, ndotjes akustike dhe pesticide se në pothuajse çdo vend tjetër të pasur.

Ka më shumë hapësirë të gjelbër urbane se shumë vende të tjera, duke përfshirë SHBA-të, Kanadanë, Australinë dhe Britaninë e Madhe, dhe fëmijët kanë veçanërisht të ngjarë të thonë se i shijojnë objektet rekreative të lagjes së tyre, si këndet e lojërave.

Po ashtu ka shkallën e dytë më të ulët të foshnjave të lindura nën peshë nga çdo vend i pasur, që përgjithësisht konsiderohet të jetë një tregues i mirë i cilësisë së kujdesit prenatal.

Megjithatë, një nga tërheqjet më të mëdha mund të jetë sistemi arsimor i Estonisë: fëmijët kanë aftësi më të mira matematikore, shkencore dhe shkrim-leximi se çdo vend jashtë Azisë.

Gjithashtu theksohen edhe aftësitë digjitale.

Deri në 60 prej atyre ditëve, të dy prindërit mund të qëndrojnë në shtëpi njëkohësisht dhe të dy paguhen.

Çdo prind merr gjithashtu 10 ditë pune në vit leje prindërore të paguar për çdo fëmijë nën 14 vjeç.

Spanja

Spanja renditet më e larta në renditjen e Unicef-it për mjedisin rreth fëmijëve, me nivele veçanërisht të ulëta të sëmundshmërisë së fëmijëve për shkak të ndotjes së ajrit ose ujit.

Dhe pavarësisht se kanë oferta të përgjithshme më të dobëta për sa i përket shërbimeve sociale, arsimore dhe shëndetësore, sipas Unicef-it, fëmijët në Spanjë kanë mirëqenie dukshëm të lartë: renditet e treta për mirëqenien mendore të fëmijëve dhe e katërta për aftësitë themelore akademike dhe sociale.

Është në të njëjtin nivel me Holandën për sa i përket numrit të fëmijëve që thonë se bëjnë miq lehtësisht (81%).

Është e pranueshme shoqërisht që atje ta çoni fëmijën kudo – restorante, bare. Është krejtësisht normale të shohësh një familje me një fëmijë të vogël duke ecur në mesnatë

Finlanda

Finlanda, e cila vjen në vendin e pestë në raportin më të fundit të Unicef-it, shënon një pikë veçanërisht të lartë në dy nga tre kategoritë – numër një për botën e fëmijës dhe numri dy për botën përreth fëmijës – elementet e mjedisit me të cilin një fëmijë ndërvepron, si shkollat, rreziqet e trafikut dhe hapësira e gjelbër.

Është një nga vendet me performancën më të mirë në botë për sa i përket arsimimit dhe aftësive matematikore të fëmijëve dhe prindërit kanë veçanërisht të ngjarë të mendojnë shumë për marrëdhëniet e tyre me stafin e fëmijëve të tyre në shkollë.

Shkalla e vdekshmërisë së fëmijëve të moshës 5-14 vjeç është një nga më të ulëtat në botë, më pak se gjysma e asaj në SHBA.

Holanda

Në krye të listës së përgjithshme të Unicef-it për mirëqenien e fëmijëve është Holanda, e cila ecën veçanërisht mirë për sa i përket shëndetit mendor të fëmijëve dhe aftësive.

Nëntë nga 10 15-vjeçarë thonë se kanë kënaqësi të lartë nga jeta, përqindja më e lartë e të gjitha vendeve të ekzaminuara nga Unicef, dhe tetë në 10 thonë se bëjnë miq lehtësisht.

Ekziston ky diskurs rreth mënyrës sesi amerikanët përpiqen t’i mësojnë të gjithë të jenë të jashtëzakonshëm. Atje ka një thënie: Thjesht jini normal, kjo tashmë është mjaft e pazakontë.

Linku: https://www.bbc.com/travel/article/20230207-the-five-countries-expat-families-love

Burimi: Pexel