Home Business / Technology Facebook është gjobitur me 1.2 miliardë euro për keqpërdorimin e të dhënave
Facebook është gjobitur me 1.2 miliardë euro për keqpërdorimin e të dhënave
0

Facebook është gjobitur me 1.2 miliardë euro për keqpërdorimin e të dhënave

0
0

Pronari i Facebook-ut, Meta, është gjobitur me 1.2 miliardë euro për keqpërdorimin e të dhënave të njerëzve gjatë transferimit të tyre midis Evropës dhe Shteteve të Bashkuara.

Lëshuar nga Komisioni i Irlandës për Mbrojtjen e të Dhënave, është gjoba më e madhe e vendosur sipas ligjit të Rregullores së Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave të BE-së për privatësinë.

Rregullat e GDPR kërkojnë që kompanitë të kërkojnë pëlqimin e njerëzve përpara se të përdorin të dhënat e tyre personale.

Në thelb të këtij vendimi është përdorimi i klauzolave standarde kontraktuale (SCC) për të zhvendosur të dhënat e BE-së në SHBA.

Këto kontrata ligjore, të përgatitura nga Komisioni Evropian, përmbajnë masa mbrojtëse për të siguruar që të dhënat personale të vazhdojnë të mbrohen kur transferohen jashtë Evropës.

Por ka shqetësime se këto flukse të dhënash ende i ekspozojnë evropianët ndaj ligjeve më të dobëta të privatësisë së SHBA-së – dhe inteligjenca amerikane mund t’i qaset të dhënave.

“Precedent i rrezikshëm”

Shumica e kompanive të mëdha kanë rrjete komplekse të transfertave të të dhënave – të cilat mund të përfshijnë adresa emaili, numra telefoni dhe informacion financiar – për marrësit jashtë shtetit, shumë prej të cilëve varen nga SCC.

Presidenti i Facebook, Nick Clegg tha: “Prandaj jemi të zhgënjyer që jemi veçuar kur përdorim të njëjtin mekanizëm ligjor si mijëra kompani të tjera që kërkojnë të ofrojnë shërbime në Evropë.

“Ky vendim është i gabuar, i pajustifikuar dhe përbën një precedent të rrezikshëm për kompanitë e tjera të panumërta që transferojnë të dhëna midis BE-së dhe SHBA-së.”

Linku: https://www.bbc.com/news/technology-65669839

Burimi i fotos:pexele.com

tags: