Home Lifestyle Mijëra njerëz jetojnë me viruse potencialisht vdekjeprurëse të përhapura nga furçat e dhëmbëve
Mijëra njerëz jetojnë me viruse potencialisht vdekjeprurëse të përhapura nga furçat e dhëmbëve
0

Mijëra njerëz jetojnë me viruse potencialisht vdekjeprurëse të përhapura nga furçat e dhëmbëve

0
0

Rreth 70,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar nuk e kuptojnë se po jetojnë me hepatitin C – një sëmundje e shërueshme, por që mund të çojë në kancer, dëmtim të rëndë të mëlçisë dhe vdekje nëse nuk trajtohet.

Por nëse diagnostikohet mjaft herët, virusi mund të kurohet në pothuajse 100% të rasteve duke përdorur antivirale të thjeshta. Mënyra më e zakonshme e transmetimit të hepatitit C është nëpërmjet gjilpërave të përbashkëta dhe pajisjeve të tjera për marrjen e barnave, por përdorimi i briskut dhe furçave të dhëmbëve, ose përdorimi mjekësor ose Procedurat kozmetike në vendet me shkallë më të lartë të virusit mund të rrisin gjithashtu rrezikun.

Megjithatë, një studim i fundit zbuloi se 63% e popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar nuk janë të vetëdijshëm se si përhapet virusi, ndërsa 71% nuk i dinë simptomat e tij të zakonshme.

Me ndërgjegjësimin e publikut për hepatitin C kaq të ulët, ka mungesë të testimit brenda publikut të gjerë, mund të ketë mijëra njerëz që nuk e dinë se janë në rrezik nga virusi,” tha Rachel Halford, CEO e The Hepatitis C Trust.

“Ju mund të kaloni shumë vite përpara se të përjetoni ndonjë simptomë të hepatitit C, por virusi mund t’i bëjë dëm mëlçisë tuaj pasi nëse nuk zbulohet mund të jetë kërcënues për jetën. Fatmirësisht, hepatiti C mund të shërohet përmes një kure të thjeshtë.

Linku: https://www.dentalhealth.org/news/toothbrushing-habits-linked-with-spread-of-covid-19-infections-research-finds

Foto: Freepik.com

tags: