Home Lifestyle Arsyet pse është mirë të mbani ditar
Arsyet pse është mirë të mbani ditar
0

Arsyet pse është mirë të mbani ditar

0
0

Ka një arsye pse hashtagu #journaling ka mbledhur mbi 2.8 miliardë shikime në TikTok. Ka kaq shumë përfitime nga ditari – dhe po aq mënyra të ndryshme për ta bërë atë. Mund të shkruani për ditën tuaj, të regjistroni mendimet tuaja, të shprehni problemet tuaja ose të shënoni gjërat për të cilat jeni mirënjohës. Mund të jeni duke shkarravitur me një stilolaps në letër, duke shtypur një aplikacion për mbajtjen e shënimeve ose duke shkruar në një dokument word prej 10 faqesh.

Ndihmon për t’u përqëndruar në pozitive

“Shkrimi i një liste të shpejtë mirënjohjeje është një mënyrë e thjeshtë për të filluar ditarin dhe një mënyrë e shkëlqyer për t’ju ndihmuar të përqendroheni në aspektet pozitive të ditës suaj. Edhe nëse gjërat nuk duken aq mirë në shikim të parë, bërja e një përpjekjeje të përbashkët për të praktikuar mirënjohjen në baza të rregullta është një mënyrë e provuar për t’ju ndihmuar të zhvilloni një ndjenjë qetësie, mirënjohjeje dhe vlere”, thotë psikologu klinik John Y. Lee. Ai rekomandon të uleni në të njëjtën kohë çdo ditë dhe të identifikoni një gjë për të cilën jeni mirënjohës – edhe nëse është jashtëzakonisht e vogël ose në dukje e parëndësishme.

Është një mënyrë për të kuptuar ndjenjat tuaja

Sipas Katie Fracalanza, Ph.D., asistent profesor klinik në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Stanfordit, shkrimi për përvojat tuaja – të mëdha dhe të vogla, pozitive dhe negative – mund t’ju ndihmojë të kuptoni se si situata të ndryshme ju bëjnë të ndiheni.

Mund t’ju ndihmojë të flini më mirë

Çuditërisht, shkrimi i asaj që keni në mendje mund t’ju ndihmojë të bëni gjumë cilësor. “Njerëzit shpesh kanë probleme për të fjetur dhe pushuar natën për shkak të mendimeve ankthioze dhe përpunimit të asaj që ndodhi gjatë ditës së tyre”, thotë psikologia shëndetësore Dr. Kjo është arsyeja pse Julia Kogan, PsyD, sugjeron të merrni pak kohë para gjumit për t’i hedhur mendimet tuaja në letër, veçanërisht ato që ju stresojnë.

Mund t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat e ankthit dhe depresionit

Shkrimi në një ditar është një mënyrë për t’u marrë me stresin dhe depresionin. Sipas Saba Harouni Lurie, LMFT, terapist dhe themelues i Take Root Therapy, ditari është një mjet i shkëlqyeshëm për menaxhimin e stresit.

Linku: https://www.psychologytoday.com/us/blog/modern-minds/202301/10-good-reasons-to-keep-a-journal

Foto: Freepik.com

tags: