Home Lifestyle Përfitimet që vijnë nga e qara
Përfitimet që vijnë nga e qara
0

Përfitimet që vijnë nga e qara

0
0

Detoksifikon trupin.

Lotët e vazhdueshëm lubrifikojnë sytë tuaj dhe ndihmojnë në mbrojtjen e tyre nga infeksioni. Lotët emocionalë mund të kenë shumë përfitime shëndetësore. Ndërsa lotët e vazhdueshëm përmbajnë 98 për qind ujë, lotët emocional përmbajnë hormone stresi dhe toksina të tjera. Studiuesit kanë teorizuar se të qarat i nxjerrin këto gjëra nga sistemi juaj, megjithëse nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë.

Ndihmon në vetë-qetësimin.

E qara mund të jetë një nga mekanizmat tuaj më të mirë për t’u qetësuar. Studiuesit kanë zbuluar se e qara aktivizon sistemin nervor parasimpatik (PNS). PNS ndihmon trupin tuaj të pushojë dhe të tretet. Megjithatë, përfitimet nuk janë të menjëhershme. Mund të duhen disa minuta për të derdhur lot përpara se të ndjeni efektet qetësuese të të qarit.

Zbut dhimbjen.

E qara për periudha të gjata kohore lëshon oksitocinë dhe opioidet endogjene, të njohura ndryshe si endorfina. Këto kimikate për t’u ndjerë mirë mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes fizike dhe emocionale. Pasi të çlirohen endorfinat, trupi juaj mund të shkojë në një fazë disi të mpirë. Oksitocina mund t’ju japë një ndjenjë qetësie ose mirëqenieje.

Përmirëson disponimin.

Së bashku me ndihmën që ju ndihmon të lehtësoni dhimbjen, të qarët, veçanërisht të qarat, mund t’ju ngrejë edhe humorin. Kur qani, merrni shumë frymëmarrje të shpejta me ajër të ftohtë. Frymëmarrja në ajër më të freskët mund të ndihmojë në rregullimin dhe madje edhe uljen e temperaturës së trurit tuaj. Një tru i ftohtë është më i këndshëm për trupin dhe mendjen tuaj sesa një tru i ngrohtë. Si rezultat, disponimi juaj mund të përmirësohet pas një episodi të qarë.

Mbështetja e tubimeve.

Që nga koha kur keni qenë fëmijë, të qarat ka qenë një sjellje e lidhjes. Funksioni i tij është në shumë mënyra për të marrë rehati dhe kujdes nga të tjerët. Me fjalë të tjera, ndihmon për të ndërtuar rrjetin tuaj të mbështetjes sociale kur situata bëhet e vështirë.

Ju ndihmon të shëroheni nga pikëllimi.

Pikëllimi është një proces. Ai përfshin periudha pikëllimi, mpirje, faji dhe zemërimi. E qara është veçanërisht e rëndësishme gjatë periudhave të pikëllimit. Madje mund të ndihmojë Burimin e Besuar që të përpunoni dhe të pranoni humbjen e një personi të dashur.

Rikthen ekuilibrin emocional.

E qara nuk ndodh vetëm si përgjigje ndaj diçkaje të trishtuar. Ndonjëherë mund të qani kur jeni jashtëzakonisht të lumtur, të frikësuar ose të stresuar. Studiuesit në Universitetin Yale besojnë se të qarat në këtë mënyrë mund të ndihmojnë në rivendosjen e ekuilibrit emocional. Kur jeni tepër të lumtur ose të frikësuar për diçka dhe qani, mund të jetë mënyra e trupit tuaj për t’u rikuperuar nga përjetimi i një emocioni kaq të fortë.

Ndihmon fëmijën të marrë frymë.

E qara e parë e foshnjës nga barku është një klithmë shumë e rëndësishme. Foshnjat e marrin oksigjenin e tyre brenda mitrës përmes kordonit të kërthizës. Pasi të lindë një fëmijë, ata duhet të fillojnë të marrin frymë vetë. E qara e parë është ajo që ndihmon mushkëritë e foshnjës të përshtaten me jetën në botën e jashtme.

E qara gjithashtu i ndihmon foshnjat të pastrojnë çdo lëng shtesë në mushkëri, hundë dhe gojë.

Ndihmon fëmijën të flejë.

E qara gjithashtu mund t’i ndihmojë foshnjat të flenë më mirë gjatë natës. Në një studim të vogël mbi gjumin e foshnjave, 43 pjesëmarrës përdorën zhdukjen e graduar, të njohur gjithashtu si të qara të kontrolluara, për t’i ulur foshnjat e tyre në shtrat. Me të qara të kontrolluara, foshnjat liheshin të qanin për një numër të caktuar minutash përpara ndërhyrjes nga prindërit e tyre. E qara rriti gjatësinë e gjumit dhe zvogëloi numrin e herëve që foshnjat zgjoheshin gjatë natës. Një vit më vonë, e qara nuk dukej se rriti stresin tek foshnjat ose ndikoi negativisht në lidhjen prind-fëmijë.

Linku: https://www.healthline.com/health/benefits-of-crying

Burimi i fotos:pexele.com

tags: