Home Business / Technology Shtëpia e Bardhë dëshiron që NASA të zhvillojë një zonë të re kohore për Hënën
Shtëpia e Bardhë dëshiron që NASA të zhvillojë një zonë të re kohore për Hënën
0

Shtëpia e Bardhë dëshiron që NASA të zhvillojë një zonë të re kohore për Hënën

0
0

Shtëpia e Bardhë dëshiron që agjencia amerikane e hapësirës NASA të zhvillojë një zonë të re kohore për Hënën.

Për shkak të fuqisë së ndryshme të fushës gravitacionale në Hënë, koha lëviz më shpejt atje në krahasim me Tokën – 58.7 mikrosekonda çdo ditë.

Kjo mund të mos duket shumë, por mund të ketë një ndikim të rëndësishëm kur përpiqeni të sinkronizoni anijen kozmike.

Qeveria e SHBA shpreson se koha e re do të ndihmojë në mbajtjen e koordinuar të përpjekjeve kombëtare dhe private për të arritur në Hënë.

Prof Catherine Heymans, Astronomi Royal i Skocisë, tha për programin Today të BBC Radio 4: “Kjo teori themelore e gravitetit në Universin tonë ka një pasojë të rëndësishme që koha ecën ndryshe në vende të ndryshme në Univers.

Koha aktualisht matet në Tokë me qindra orë atomike të stacionuara rreth planetit tonë, të cilat matin ndryshimin e gjendjes energjetike të atomeve për të regjistruar kohën në nanosekondë. Nëse do të vendoseshin në Hënë, mbi 50 vjet ata do të vraponin një sekondë më shpejt.

“Një orë atomike në Hënë do të trokasë me një ritëm të ndryshëm nga ora në Tokë,” tha Kevin Coggins, zyrtari më i lartë i komunikimit dhe navigimit i NASA-s.

SHBA dëshiron që CLT të jetë gati deri në vitin 2026 në kohë për misionin e saj të drejtuar në Hënë.

Artemis-3 do të jetë misioni i parë që do të kthehet në sipërfaqen e Hënës që nga Apollo 17 në 1972. Ai është vendosur të ulet në polin jugor hënor, i cili mendohet të mbajë rezerva të mëdha uji-akulli në kratere që nuk shohin kurrë dritën e diellit.

Vendndodhja dhe drejtimi i këtij misioni kërkon saktësi ekstreme deri në nanosekondë, gabime në navigim të cilat mund të rrezikojnë që anijet kozmike të hyjnë në orbitat e gabuara.

Por Artemis-3 është gjithashtu një nga misionet e shumta kombëtare të planifikuara në Hënë, si dhe përpjekjet private. Nëse koha nuk është e koordinuar mes tyre, kjo mund të çojë në sfida në dërgimin e të dhënave dhe komunikimin midis anijes kozmike, satelitëve dhe Tokës.

Linku: https://www.bbc.com/news/science-environment-68722032

Burimi i fotos:pexele.com

 

tags: