Home Aktualitet Rriten shpresat për kurimin e kancerit, një vaksinë personale e mRNA për melanomën po finalizohet
Rriten shpresat për kurimin e kancerit, një vaksinë personale e mRNA për melanomën po finalizohet
0

Rriten shpresat për kurimin e kancerit, një vaksinë personale e mRNA për melanomën po finalizohet

0
0

Mjekët kanë filluar të provojnë në qindra pacientë vaksinën e parë të personalizuar të kancerit mRNA në botë për melanomën, pasi ekspertët përshëndetën potencialin e saj “ndryshues të lojës” për të kuruar përgjithmonë kancerin.

Melanoma prek rreth 132,000 njerëz në vit në mbarë botën dhe është vrasësi më i madh i kancerit të lëkurës. Aktualisht, kirurgjia është trajtimi kryesor, megjithëse ndonjëherë përdoren radioterapia, ilaçet dhe kimioterapia.

Tani ekspertët po testojnë prerje të reja që janë krijuar me porosi për çdo pacient dhe i thonë trupit të tyre të gjuajë qelizat e kancerit për të parandaluar rikthimin e sëmundjes.

Një provë e fazës 2 zbuloi se vaksinat reduktuan në mënyrë dramatike rrezikun e rikthimit të kancerit te pacientët me melanoma. Tani një provë përfundimtare, e fazës 3, është nisur dhe po drejtohet nga Fondacioni i Fondacionit NHS të Spitaleve të Kolegjit Universitar të Londrës (UCLH).

Dr Heather Shaw, hetuesja kombëtare koordinuese për provën, tha se vaksinat kishin potencialin për të kuruar njerëzit me melanoma dhe po testohen në kancere të tjera, duke përfshirë mushkëritë, fshikëzën dhe veshkat.

Vaksina është një terapi neoantigjenike e individualizuar. Ai është krijuar për të nxitur sistemin imunitar në mënyrë që të mund të luftojë kundër llojit specifik të kancerit dhe tumorit të pacientit.

E njohur si mRNA-4157 (V940), vaksina synon neoantigjenet tumorale, të cilat shprehen nga tumoret në një pacient të caktuar. Këta janë shënues në tumor që potencialisht mund të njihen nga sistemi imunitar.

Thithja mbart kodimin për deri në 34 neoantigjene dhe aktivizon një përgjigje imune antitumorale bazuar në mutacionet unike në kancerin e një pacienti.

Për ta personalizuar atë, një mostër e tumorit hiqet gjatë operacionit të pacientit, e ndjekur nga sekuenca e ADN-së dhe përdorimi i inteligjencës artificiale. Rezultati është një goditje kundër kancerit e ndërtuar me porosi që është specifike për tumorin e pacientit.

Synimi përfundimtar për të kuruar përgjithmonë pacientët nga kanceri i tyre, tha Shaw. “Unë mendoj se ka një shpresë të vërtetë që këta do të jenë ndryshuesit e lojës në imunoterapi,” tha ajo.

Të dhënat e fazës 2 zbuluan se njerëzit me melanoma serioze me rrezik të lartë, të cilët kishin injeksion së bashku me imunoterapinë Keytruda, kishin pothuajse gjysma (49%) më shumë gjasa për të vdekur ose për t’u rikthyer kancerin pas tre vjetësh sesa ata të cilëve iu dha vetëm Keytruda.

Pacientët morën 1 mg të vaksinës mRNA çdo tre javë për një maksimum prej nëntë dozash dhe 200 mg Keytruda çdo tre javë (maksimumi 18 doza) për rreth një vit.

Prova globale e fazës 3 tani do të përfshijë një gamë më të gjerë pacientësh dhe synon të rekrutojë rreth 1100 njerëz. Krahu i Mbretërisë së Bashkuar synon të rekrutojë të paktën 60 deri në 70 pacientë në tetë qendra, duke përfshirë në Londër, Mançester, Edinburg dhe Leeds.

Një nga pacientët e parë në provë në UCLH është Steve Young, 52 vjeç, nga Stevenage në Hertfordshire. “Jam vërtet, shumë i emocionuar,” tha ai. “Ky është shansi im më i mirë për të ndaluar kancerin në rrugën e tij.”

Linku: https://www.theguardian.com/society/2024/apr/26/cancer-mrna-vaccine-melanoma-trial

Burimi i fotos:pexele.com

tags: