Home Aktualitet 19-vjeçarja përfundoi në spital nga përdorimi i vape
19-vjeçarja përfundoi në spital nga përdorimi i vape
0

19-vjeçarja përfundoi në spital nga përdorimi i vape

0
0

Vajza 19-vjeçare shkoi në emergjencë pasi vuante nga frymëmarrje e vështirë, drithërima, një kollë dhe temperaturë e lartë për një javë.

Mjekët fillimisht e diagnostikuan atë me pneumoni bakteriale.

Vetëm pasi ajo ndau lajmin se kishte përdorur vape-t e të dashurit për një muaj, mjekët arritën të diagnostikonin atë me lëndim të mushkërive të shkaktuar nga vape-t (EVALI).

EVALI është një term që përdoret për të përshkruar sëmundjen akute të mushkërive të shkaktuar nga efektet toksike të kimikateve të përdorura në vape.

Sipas mjekëve, sëmundja e shkaktuar nga cigareta elektronike shfaqet si një sëmundje virale atipike, me frymëmarrje të vështirë, kollë, dhembje në gjoks dhe temperaturë të lartë qenë simptomat më të zakonshme.

Një 19-vjeçare “ndryshe e shëndetshme” iu dha një kurs antibiotikësh për pesë ditë në kujdesin urgjent lokal, por kjo nuk lehtësoi frymëmarrjen e saj të vështirë dhe temperaturën e lartë.

Duke u ndjerë se frymëmarrja po bëhej “e shqetësuar”, ajo vizitoi departamentin e emergjencës për teste të mëtejshme.

Mjekët vunë re se ajo kishte një temperaturë prej 39°C (102.9 °F), si dhe nivele të ulëta të oksigjenit në gjak dhe vendosën t’i jepnin oksigjen para se të kryenin skanerë mushkërive dhe ta testonin për Covid-19.

“Pacientja raporton përdorim ditore e-cigaretësh që i janë dhënë nga i dashuri i saj.”

Pasi u diagnostikua me EVALI, pacientja mori steroidet – të cilat përmirësuan simptomat e saj – dhe iu kërkua të heqë dorë nga vape-t.

“Raportet e shëndetit publik tregojnë se rreth 2600 pacientë u hospitalizuan për shkak të EVALI në vitin 2020, duke shënuar fillimin e një epidemie të vogël të rasteve të EVALI në Shtetet e Bashkuara,” thonë autorët e raportit.

“Shumica e pacientëve që hospitalizohen me dëmtim të mushkërive të lidhur me përdorimin e-cigaretëve ose produkteve të vape-s do të kërkojnë qëndrim në njësi intensive kujdesi dhe shpeshherë kanë nevojë për ventilim mekanik.

Ndryshe nga cigarete, vape-t funksionojnë duke ngrohur lëngun për të formuar një avull që inhalohet.

Sipas ekspertëve të Yale Medicine për shëndetin e mushkërive, EVALI mund të shkaktojë simptoma të mëposhtme:

  • Frymëmarrje e vështirë
  • Kollë
  • Dhembje në gjoks
  • Temperaturë dhe drithërima
  • Diarre, marramendje, vjellje dhe dhimbje abdominale
  • Ritëm i shpejtë i zemrës
  • Frymëmarrje e shpejtë dhe e shtrembërt

Edhe pse EVALI ka qenë subjekt i shumë hulumtimeve në Shtetet e Bashkuara, me CDC që ka nisur një hetim për një valë të sëmundjeve në vitin 2019.

Linku: https://www.thesun.co.uk/health/28938770/woman-fighting-for-life-vaping-lungs-shattered-glass/

Burimi i fotos: Freepic https://www.freepik.com/search?format=search&last_filter=query&last_value=smoking+vape&query=smoking+vape