Home Lifestyle Sipas një hulumtimi ushqimet ultra-të përpunuara mund të rrisin rrezikun e vdekjes me 10 %
Sipas një hulumtimi ushqimet ultra-të përpunuara mund të rrisin rrezikun e vdekjes me 10 %
0

Sipas një hulumtimi ushqimet ultra-të përpunuara mund të rrisin rrezikun e vdekjes me 10 %

0
0

Hulumtimi ndoqi dietën dhe shëndetin e mbi gjysmë milioni pjesëmarrësve për më shumë se 20 vjet. Studimi u prezantua këtë javë në konferencën NUTRITION 2024 të Shoqatës Amerikane të Nutricionit.

Niveli më i lartë i konsumimit të ushqimeve ultra- të përpunuara ishte te anëtarët më të rinj të grupit të të moshuarve të hulumtuesve.

Konsumimi i ushqimeve ultra-të përpunuara lidhet me një rritje të rrezikut të vdekjes tek personat më të moshuar, sugjeron një studim i ri i zgjeruar.

Në studim, persona që konsumuan sasi të konsiderueshme të ushqimeve ultra-përpunuara ishin 10% më të mundshëm të vdisnin gjatë periudhës së gjatë të ndjekjes së studimit krahasuar me ata që nuk i konsumuan ato.

Studimi përdori të dhënat nga Hulumtimi i Ushqimit dhe Shëndetit NIH-AARP i SHBA-së, i cili ndoqi dietën dhe shëndetin e mbi gjysmë milioni të moshuarve.

Analiza e re përfshiu të rritur që varionin në moshë nga 50 deri në 71 vjeç në fillim në vitet 1995-1996, me një periudhë ndjekje mesatare prej 22.9 vjet.

Hulumtuesit vlerësuan dietat e tyre duke përdorur sistemin NOVA, i cili klasifikon ushqimet sipas shkallës dhe llojit të përpunimit të përdorur në përgatitjen e tyre.

Ata vlerësuan pikët e Indeksit të Ushqimit të Shëndetshëm (HEI)-2015 dhe jo vetëm përpunimin NOVA, duke vënë re se personat me konsum më të lartë të ushqimeve ultra- të përpunuara kishin tendencë për të pasur cilësi më të ulët të dietës dhe një BMI më të lartë.

“Disa nga këto ushqime, si p.sh. qumështi i mëngjesit, mund të ndihmojnë për të mbushur disa boshllëqe ushqimore përmes fortifikimit,” tha Kirkpatrick.

Kirkpatrick shprehu dhe shqetësim në lidhje me një varësi të tepërt në sistemin e klasifikimit NOVA për të vlerësuar ndikimin e ushqimeve të përpunuara.

“Shkalla NOVA është e lidhur me gradën e përpunimit dhe nuk ka të bëjë fare me vlerën ushqimore të ushqimeve, kështu që nuk merr parasysh gjëra si :sasia e sheqerit të shtuar, proteina, ose përmbajtja e fibra,” ajo shpjegoi.

“Nuk ka një qasje universale për ushqimin, kështu që çdo pacient mund të meritonte një qasje të personalizuar për nevojat dhe qëllimet e tyre ushqimore,” tha ajo.

Linku: https://www.medicalnewstoday.com/articles/eating-ultra-processed-foods-may-raise-risk-death-10#The-younger-side-of-older

Burimi i fotos: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-fast-food-vegetables_5365281.htm#fromView=image_search_similar&page=1&position=0&uuid=00fb983d-4ae4-4a1c-89e6-824f35985951

 

tags: