Home Lifestyle Pse shikojmë ëndrra? Zbuloni se çfarë fshihet pas tyre
Pse shikojmë ëndrra? Zbuloni se çfarë fshihet pas tyre
0

Pse shikojmë ëndrra? Zbuloni se çfarë fshihet pas tyre

0
0

Ëndrrat janë në thelb histori që i luajmë në kokën tonë brenda natës. Ato ose mund të ndjekin një rrëfim të drejtpërdrejtë ose të jenë abstrakte, duke pasur pak ose aspak kuptim. Shumë ekspertë të gjumit vlerësojnë se ne shohim 3-6 ëndrra në natë dhe rreth 95% e përmbajtjes së këtyre ëndrrave harrohet të nesërmen. Por pyetja mbetet, ‘pse ëndërrojmë?’. Ndërsa ne nuk e dimë pse ndodhin, ka teori të shumta që janë paraqitur. Ne shqyrtojmë katër nga më të zakonshmet më poshtë.

  1. Renditni dhe konsolidoni kujtimet

Ne grumbullojmë kaq shumë kujtime çdo ditë – shumë për t’i mbajtur mend çdonjërën gjallërisht. Sipas teorisë së vetë-organizimit të ëndërrimit, kur ne ëndërrojmë, truri ynë e rendit, konsolidon dhe fshin atë informacion. Ky proces shfaqet kur ëndërrojmë, duke i bërë jehonë të gjithë aktivitetit dhe mendimeve që kemi përjetuar atë ditë. Ëndërrimi i lejon trurit tuaj të riorganizojë gjithçka që mbahet mend, të mbajë lidhjet e rëndësishme që janë krijuar dhe të heqë qafe ato të padobishme, të cilat na ofrojnë pak ose aspak përfitim.

  1. Shprehje e pavetëdijshme

Ëndrrat mund të përfaqësojnë dëshirat, mendimet, dëshirat dhe motivimet e pavetëdijshme sipas librit të famshëm të Sigmund Freud “Interpretimi i ëndrrave”. Ai gjithashtu përshkruan dy komponentë të ndryshëm të ëndrrave: përmbajtjen e dukshme dhe përmbajtjen latente. Përmbajtja e dukshme përbëhet nga imazhe, mendime dhe përmbajtje aktuale të përmbajtura brenda ëndrrës me përmbajtjen latente që përfaqëson kuptimin e fshehur psikologjik të ëndrrës. Kjo teori ka ndikuar në ngritjen e metodës popullore të interpretimit të ëndrrave sot, e cila përpiqet të ndihmojë njerëzit të përballen dhe të pajtojnë ndjenjat që ata mund t’i kenë shtypur në mënyrë të pandërgjegjshme.

  1. Terapia emocionale

Shpesh ëndrrat tuaja ju detyrojnë të përballeni me një rrethanë emocionale me të cilën po përballeni në jetën tuaj reale, duke ju lejuar të përballeni me këto emocione në një mjedis të sigurt dhe të mbrojtur ndërsa flini. Kur përballeni me një problem emocional në ëndrrën tuaj, truri juaj krijon lidhje që zakonisht nuk do t’i bënit, gjë që mund t’ju ndihmojë ta shikoni situatën në një dritë të re ose të kuptoni diçka të re për veten tuaj. Mund t’ju ndihmojë gjithashtu të kuptoni rrënjën e asaj që ju bën të ndjeni disa emocione si zemërimi, frika ose zilia.

  1. Nxit kreativitetin

Babai i surrealizmit Salvador Dali tha në mënyrë të famshme se disa nga veprat e tij më të mëdha ishin ‘fotot e ëndrrave të pikturuara me dorë’ Një nga imazhet e tij të preferuara të përsëritura, orët e përkulura dhe të rrjedhura, duken sikur janë bërë prej dylli, duke u shkrirë në një verë të nxehtë. ditë në shkretëtirë. Gjatë gjumit REM, kujtimet e krijuara gjatë ditës mund të shkrihen dhe të përzihen së bashku në mënyra abstrakte dhe shumë të reja, kjo është arsyeja pse shumë besojnë se mund të jetë një institut mendimi çdo natë për ata që kërkojnë frymëzim krijues.

Ndërsa ne mund të mos e dimë saktësisht pse ëndërrojmë, ne e dimë se ajo ka përfitimet e saj. Është një proces i thellë dhe i thellë i të menduarit që na ndihmon t’i përkushtojmë gjërat që mësojmë në kujtesën tonë. Mund të ndihmojë gjithashtu në zbulimin e mendimeve, ndjenjave dhe emocioneve tona të pavetëdijshme, në mënyrë që të mund të kuptojmë më mirë veten dhe të marrim vendime më të mira.

Linku: https://www.snooze.com.au/blogs/inspiration/4-reasons-why-we-dream

Buirmi i fotos: freepik.com