Home Lifestyle Pse ndihemi të lodhur në kohë me diell?
Pse ndihemi të lodhur në kohë me diell?
0

Pse ndihemi të lodhur në kohë me diell?

0
0

Ju jeni duke luftuar për të balancuar temperaturën.

Trupi i njeriut përfshihet në termorregullim, një proces në të cilin punon vazhdimisht për të mbajtur një temperaturë të brendshme të qëndrueshme. Ditët me diell shpesh janë gjithashtu ditë të ngrohta ose të nxehta, dhe moti më i ngrohtë kërkon që trupi të bëjë më shumë punë pasi rregullon temperaturën e tij. Për shembull, ju mund të prodhoni djersë ose të pomponi gjak të ngrohtë në lëkurë për të ndihmuar në ftohjen e thelbit tuaj. Këto përpjekje përdorin energji.

Jeni të dehidratuar.

Trupi përdor lëngje ndërsa ftohet, që do të thotë se mund t’ju duhet të pini më shumë lëngje për të shmangur dehidratimin në një ditë të ngrohtë. Marrja e pamjaftueshme e lëngjeve mund ta detyrojë zemrën të punojë më shumë, dhe lodhja është një simptomë e zakonshme e dehidrimit.

Ushtrimet.

Një ditë me diell mund të duket si koha e përsosur për të shkuar për vrap ose stërvitje jashtë, por vetë ushtrimi mund të shkaktojë lodhje fizike dhe mendore. Përgjumja e ndjerë pas ushtrimeve në natyrë në diell mund të jetë më shumë për shkak të stërvitjes sesa diellit, ose rezultat i ushtrimeve në temperatura të nxehta.

Për shkak se stërvitja ngroh trupin dhe çon në rritjen e përdorimit të lëngjeve, ushtrimet në temperatura më të ngrohta e bëjnë më të mundshëm dehidratimin dhe problemet me rregullimin e temperaturës së trupit.

Sistemi juaj imunitar është aktivizuar.

Drita e diellit përmban dritë ultravjollcë (UV) dhe ekspozimi ndaj këtij rrezatimi UV mund të shkaktojë djegie nga dielli. Rezultatet nga një studim i vjetër sugjerojnë se ekspozimi i rregullt i dritës UV mund të kontribuojë në rritjen e lodhjes mendore.

Ekspozimi UV mund të shkaktojë një përgjigje imune ndërsa trupi përpiqet të mbrojë lëkurën. Nga ana tjetër, rritja e aktivizimit të sistemit imunitar mund të kontribuojë në lodhjen dhe dëshirën për më shumë gjumë.

Ju jeni duke përjetuar një rënie.

Për shkak të ciklit natyror gjumë-zgjim të njeriut, koha e ditës kur njerëzit shpesh ndihen më të lodhur është në orët e hershme të pasdites, një periudhë e njohur si rënia e pasdites. Në shumë vende, dielli është gjithashtu në mesditën e tij më të ndritshme dhe pasdite. Gjumi në këtë kohë mund të jetë për shkak të kohës së ditës, si dhe efekteve të tjera që lidhen me motin e ngrohtë.

Linku: https://sleepdoctor.com/sleep-faqs/why-does-the-sun-make-you-tired/

Burimi i fotos: pexele.com