Home Aktualitet Suedia ndalon shitjen e produkteve të kujdesit për lëkurën për fëmijët nën 15 vjeç
Suedia ndalon shitjen e produkteve të kujdesit për lëkurën për fëmijët nën 15 vjeç
0

Suedia ndalon shitjen e produkteve të kujdesit për lëkurën për fëmijët nën 15 vjeç

0
0

Suedi, do të ndalojë shitjen e produkteve të kujdesit të avancuar të lëkurës të cilat përmbajnë përbërës të tillë si acidet AHA, acidet BHA, vitamina A, vitamina C dhe enzima ‘peeling’ për klientët nën moshën 15 vjeç, përveç nëse ata kanë pëlqimin prindëror ose një gjendje përkatëse të lëkurës.

Një zinxhir kryesor i kimistëve suedezë po prezanton kufizime të moshës për kujdesin kundër plakjes së lëkurës mes shqetësimeve në rritje në të gjithë Evropën mbi efektet potencialisht të dëmshme për fëmijët nga kthimi i tyre i parakohshëm drejt produkteve të tilla.

Apotek Hjärtat, e cila ka rreth 390 farmaci në Suedi, do të ndalojë shitjen e produkteve të “kujdesit të avancuar të lëkurës”.

Ai vjen mes raporteve për një bum të kujdesit të lëkurës tek fëmijët në Suedi nën moshën 13 vjeç, i nxitur nga mediat sociale. Një zinxhir bukurie i tha transmetuesit SVT se 20-40% e klientëve të tij tani janë të moshës nën 13 vjeç.

Llogaritë anekdotike tregojnë se një numër në rritje i fëmijëve në të gjithë Evropën – duke përfshirë ata deri në 10 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar – po kthehen gjithashtu në kujdesin e shtrenjtë kundër plakjes në kërkim të lëkurës më “rinore”, shumë të ndikuar nga ajo që kanë parë në aplikacione si TikTok.

Ekspertët kanë frikë se çmenduria mund të ketë një ndikim të dëmshëm fizik në lëkurë kaq të re dhe janë të shqetësuar për ndikimin psikologjik të fëmijëve të fiksuar pas plakjes.

Komisioni Evropian vitin e kaluar njoftoi planet për të kufizuar përqendrimin e retinolit në produktet pa recetë nga qershori për të zvogëluar mbiekspozimin e mundshëm ndaj vitaminës A, të cilën rregullatorët e kanë lidhur me çrregullimet e lëkurës dhe dobësimin e kockave.

Annika Svedberg, kryefarmacistja në Apotek Hjärtat, tha: “Përdorimi i kujdesit të avancuar të lëkurës që, për shembull, synon të zvogëlojë rrudhat dhe të marrë një ton më të barabartë të lëkurës nuk është diçka që i duhet një fëmije.

Linku: https://www.theguardian.com/society/2024/mar/20/swedish-pharmacy-bans-sale-of-anti-ageing-skincare-to-children

Burimi i fotos: pexele.com

tags: