Home Aktualitet Shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar po zhvillojnë vaksinën e parë në botë për kancerin e mushkërive
Shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar po zhvillojnë vaksinën e parë në botë për kancerin e mushkërive
0

Shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar po zhvillojnë vaksinën e parë në botë për kancerin e mushkërive

0
0

Studiuesve në Mbretërinë e Bashkuar u janë dhënë 1.7 milionë £ (1.98 milionë euro) për të zhvilluar një vaksinë kundër kancerit të mushkërive.

“LungVax” që ata synojnë të zhvillojnë do të jetë vaksina e parë në botë kundër kancerit të mushkërive tek njerëzit në rrezik për ta zhvilluar atë.

Teknologjia për vaksinën e re do të jetë e ngjashme me atë të përdorur për vaksinën Oxford/AstraZeneca kundër COVID-19.

Rastet e kancerit pritet të rriten me më shumë se 20% në Evropë deri në vitin 2045 – Agjencia e OBSH-së

Financimi do të vijë nga Cancer Research UK dhe CRIS Cancer Foundation.

“Kanceri është një sëmundje e trupit tonë dhe është e vështirë për sistemin imunitar të bëjë dallimin midis asaj që është normale dhe asaj që është kanceri”, tha në një deklaratë profesori Tim Elliott, drejtuesi i hulumtimit për projektin LungVax.

“Të bësh sistemin imunitar të njohë dhe sulmojë kancerin është një nga sfidat më të mëdha në kërkimin e kancerit sot.

“Nëse ne mund të përsërisim llojin e suksesit të parë në provat gjatë pandemisë, ne mund të shpëtojmë jetën e dhjetëra mijëra njerëzve çdo vit vetëm në MB,” shtoi ai.

Studimet tregojnë se vaksina e re e kancerit mund të përmirësojë gati gjysmën mbijetesën e pacientëve për disa lloje të kancerit të mushkërive

Ekipi nga Universiteti i Oksfordit, Instituti Francis Crick dhe University College London do të marrin fonde gjatë dy viteve të ardhshme për të kryer punë laboratorike dhe për të prodhuar 3000 doza.

Nëse testet laboratorike tregojnë se vaksina shkakton një përgjigje imune, ajo do të kalojë në një provë klinike.

Vaksinat kundër kancerit funksionojnë duke trajnuar sistemin imunitar për të njohur qelizat e kancerit si jonormale.

Kanceri i mushkërive përbënte 4.5 për qind të të gjitha vdekjeve në BE dhe një të pestën e vdekjeve të lidhura me kancerin në vitin 2020, sipas Eurostat. Është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceri në BE.

Linku: https://www.euronews.com/health/2024/03/22/scientists-in-the-uk-developing-the-worlds-first-lung-cancer-vaccine-after-funding-boost

Burimi i fotos: pexele.com

 

tags: