Home Business / Technology Nxehet gara e AI: OpenAI, Google, Mistral nxjerrin modele të reja brenda një dite
Nxehet gara e AI: OpenAI, Google, Mistral nxjerrin modele të reja brenda një dite
0

Nxehet gara e AI: OpenAI, Google, Mistral nxjerrin modele të reja brenda një dite

0
0

Industria e inteligjencës artificiale dëshmoi një konkurrencë të paprecedentë të mërkurën me OpenAI, Google dhe startupin francez Mistral, të gjithë duke zbuluar modelet e tyre më të avancuara të AI, brenda vetëm 12 orëve nga njëra-tjetra, raportoi The Guardian.

Një përparim i tillë erdhi në një kohë përpara se Meta të lëshonte Llama 3 dhe GPT-5, të dyja në hyrje të gushtit, kjo e fundit ishte pasardhëse e GPT-4.

Modelet e prezantuara tani kanë aftësi mahnitëse. GPT-4 Turbo nga OpenAI dhe Gemini Pro 1.5 nga Google janë chatbot multimodal që mund të pranojnë të dhëna teksti dhe imazhi si hyrje.

Por Gemeni shkojnë një hap përpara, duke bërë jo vetëm audio, por edhe video. Megjithatë, vlen të përmendet se, midis gjithë këtyre aplikacioneve të dobishme, Mixtral 8x22B, i cili ishte falas, me burim të hapur dhe mund të shkarkohej, është i vetmi. Kjo bie në sy edhe te Meta. Një qasje e tillë i mundëson kujtdo që të krijojë dhe të përdorë një model të trajnuar paraprakisht.

Megjithatë, kjo ka krijuar diskutime rreth rreziqeve të mundshme të bioinxhinierisë, pasi gjenetistët përballen me më pak kontroll mbi përdorimet e mundshme. Kritikët paralajmërojnë se të gjithë lëshuesit e kësaj teknologjie mund ta përdorin atë për qëllime të këqija ose të mos bëjnë asgjë nëse zbulohen dobësitë ose anët.

Informacioni ka burime që thonë se Meta do të nxjerrë në treg versionet lite, më pak të aftë të modeleve Llama 3 për dalje të hershme dhe do të shfaqë në mënyrë eksplicite modelin më të mirë të klasit në verë.

Të gjithë mendojnë se OpenAI po ecën gjithashtu në të njëjtën rrugë me GPT-5, siç la të kuptohet COO i kompanisë Brad Lightcap për publikimin e ardhshëm në një intervistë me Financial Times.

Linku: https://www.geo.tv/latest/538767-ai-arms-race-heats-up-openai-google-and-mistral-release-cutting-edge-models-in-rapid-succession

Burimi i fotos:pexele.com

tags: