Home Lifestyle Fëmijë të friksuar, ja si mund ta zbusin situatën në psikologjinë e tyre
Fëmijë të friksuar, ja si mund ta zbusin situatën në psikologjinë e tyre
0

Fëmijë të friksuar, ja si mund ta zbusin situatën në psikologjinë e tyre

0
0

Mendja e zënë e fëmijës suaj mund të jetë duke dalë me arsye të reja për të pasur frikë. Provoni këto këshilla për të zbutur situatat e frikshme.

Informohuni mbi shqetësimet.

Bota gjithnjë e në zgjerim e një parashkollori është plot me gjëra magjepsëse për të zbuluar – por gjithashtu të mbushura me skenarë të panjohur. Fëmija juaj mund të ketë frikë nga errësira, sepse ai nuk mund të shohë se çfarë ka përreth tij, kështu që ai supozon se diçka kërcënuese po fshihet afër.

Për shkak se fëmijët e moshave 3 dhe 4 vjeç mund të kenë vështirësi për të dalluar fantazinë nga realiteti, një libër rreth dragoit mund të çojë në shqetësimin se monstra që marrin frymë zjarri janë prapa derës së dollapit.

Shenjat.

Ndërsa disa fëmijë mund të thonë: “Kjo më frikëson” ose “Nuk dua ta bëj atë”, të tjerët kanë më pak të ngjarë të zotërojnë aftësi gjuhësore për të shprehur frikën e tyre. Në vend të kësaj, ankthi i tyre mund të duket si shqetësim, gjendje shpirtërore dhe nervozizëm, thotë një psikologe e fëmijëve në West Bloomfield, Michigan. Ndonjëherë shqetësimi gjithashtu merr formën e dhimbjeve të kokës ose dhimbjeve të stomakut. Nëse fëmija juaj ankohet për siklet, është mirë që pediatri i saj ta vlerësojë për të përjashtuar një arsye fizike. Nëse dhimbjet ndodhin në të njëjtën kohë çdo ditë ose në lidhje me një ngjarje specifike, ankthi mund të jetë fajtori.

Bëni hap pas hapi.

Është joshëse të shmangni shkaktarët e terrorit të fëmijës tuaj, por duke e bërë këtë mund t’i bëjë ata të duken edhe më të mëdhenj. Në vend të kësaj, ndihmoni fëmijën tuaj që të mësohet me një situatë të frikshme në rritje. Po kështu, nëse fëmija juaj bërtet nga pamja e qenit të fqinjit tuaj, mbase ai mund ta shikojë atë nga një dritare. Ju gjithashtu mund të “shikoni paraprakisht” një situatë potencialisht të habitshme duke folur për të.

Përqendrohuni në argëtim.

Qasjet lozonjare mund të shkojnë shumë larg drejt zvogëlimit të anktheve. Nëse fëmija juaj ka frikë nga errësira, lexoni tregime para gjumit me elektrik dore, ose blini lodra të errëta dhe krijoni një gjueti pastruese. Nëse ajo është e shqetësuar për një përbindësh nën shtratin e saj, kërkoji asaj që t’i bëjë një ndryshim: Vizatimi i krijesës që bën një fytyrë pa kuptim mund ta ndihmojë atë të ndihet më pak e frikësuar.

Ndihmojeni të relaksohen.

Deri në moshën 4 vjeç, fëmijët kanë durimin dhe vetëdijen e trupit për të praktikuar ushtrime të frymëmarrjes së thellë. “Unë i mësoj fëmijët të shtrihen në shpinë, t’i shtrëngojnë sytë, t’i heqin shpatullat te veshët dhe pastaj të pushojnë dhe të nxjerrin frymën e tyre”, thotë Dr. Glovinsky. Ndihmoni fëmijën tuaj të praktikojë këtë teknikë “skanimi të trupit” nga koka te këmbët disa minuta në ditë. Pasi ta ketë zotëruar atë, ai mund të jetë në gjendje të qetësojë veten përpara spirales së frikës.

Linku: https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/fear/overcome-toddler-fears/

Burimi i fotos: https://www.pexels.com/photo/photography-of-a-baby-girl-playing-913179/