Home Business / Technology A do munden celularët të parshikojnë edhe vdekjen?
A do munden celularët të parshikojnë edhe vdekjen?
0

A do munden celularët të parshikojnë edhe vdekjen?

0
0

 

Sipas një studimi të ri teknologjia do të behet e frikshme në 5 vitet e ardhshme, duke bërë që celulari të ketë fuqinë të parashikojë edhe vdekjen, shkruan prestigjiozja e njohur “New Scientis”.

Sipas studiuesve amerikanë, të dhënat e mbledhura nga sensorët e lëvizjes së telefonit celular nga vetëm gjashtë minuta ecje e dikujt mund të jenë të mjaftueshme për të parashikuar mundësinë e vdekjes brenda pesë viteve të ardhshme.

Sado e tmerrshme që tingëllon kjo, ne nuk mund të mos mendojmë për anën pozitive të gjithë kësaj. Në këtë mënyrë mund të shmangen shumë vdekje të papritura.

Një studim, i udhëhequr nga Bruce Satz i Universitetit të Illinois, i botuar në revistën e shëndetit dixhital PloS Digital Health, sipas Neë Scientist, zbuloi se saktësia e metodës së mësipërme është afërsisht e krahasueshme me atë të metodave të tjera më tradicionale të parashikimit. Por çfarë do të thotë kjo? Sa i saktë do të jetë ky parashikim? A po luajmë sërish me shanset?

Hulumtimet e mëparshme kanë vlerësuar rrezikun e vdekjes së hershme në bazë të nivelit të përgjithshëm të aktivitetit fizik, duke përdorur sensorë në pajisje të tjera si “fashat” dhe orët “inteligjente”.

Linku: https://newatlas.com/health-wellbeing/smartphone-motion-sensor-predict-risk-dying-mortality-gait/

Foto: Freepreek

tags: