Home Lifestyle Sipas ekspertëve këto janë mënyrat për t’u bërë personi i preferuar i të gjithëve
Sipas ekspertëve këto janë mënyrat për t’u bërë personi i preferuar i të gjithëve
0

Sipas ekspertëve këto janë mënyrat për t’u bërë personi i preferuar i të gjithëve

0
0

Një studim i ri i publikuar në Psychological Science jep të dhëna të rëndësishme për njerëzit që aspirojnë të pëlqehen nga të tjerët. Studimi sugjeron se sjellja dhe veprimet e dikujt mund të çojnë në popullaritet të përgjithshëm në raste të caktuara, ndërsa të tjerat mund të çojnë në lidhje unike me njerëz të veçantë.

“Njerëzit krijojnë gjykime për njëri-tjetrin shumë shpejt në procesin e njohjes dhe shkalla në të cilën dikush pëlqehet nga një person tjetër i sapotakuar është shumë i rëndësishëm për zhvillimin e marrëdhënies,” shpjegojnë studiuesit Michael Dufner dhe Sascha Krause nga Universiteti i Leipzig në Gjermani. “Sidoqoftë, nuk dihet shumë se cilat janë sjelljet që çojnë në pëlqimin në radhë të parë. Hulumtimi ynë synoi të plotësonte këtë boshllëk.”

Studiuesit bënë dallimin midis dy llojeve të sjelljes që mund të çojnë në pëlqim gjatë një takimi të parë:

Sjellja agjenturore zakonisht shfaqet kur dikush dëshiron të fitojë respektin ose admirimin e dikujt. Shembujt përfshijnë sjelljen dominuese ose të sigurt.

Sjellja e përbashkët, nga ana tjetër, tregohet kur qëllimi është krijimi i lidhjeve reciproke mbështetëse dhe të besueshme me dikë. Shembujt përfshijnë sjelljen e ngrohtë, mikpritëse dhe miqësore.

Studimi regjistroi biseda të shkurtra, të takimit të parë midis dy grupeve pjesëmarrëse të tilla që secili anëtar i një grupi ndërvepronte me secilin anëtar të tjetrit. Vëzhgimi i këtyre bisedave i ndihmoi studiuesit të identifikonin dy forma të dallueshme të pëlqimit që u shfaqën:

Popullariteti (d.m.th., sa pëlqehet përgjithësisht një individ nga të tjerët)

Pëlqimi unik (d.m.th., sa një individ pëlqehet veçanërisht nga një person specifik)

Studiuesit shpjegojnë gjithashtu se asnjë formë e pëlqimit nuk mund të konsiderohet më e rëndësishme ose “më e mirë” se tjetra. Ata deklarojnë,

Të qenit i pëlqyer në përgjithësi nga të tjerët (d.m.th., popullariteti) është i rëndësishëm, pasi tregon se dikush përfshihet dhe respektohet shoqërisht në grupin e tij.

Të qenit i pëlqyer në mënyrë unike nga një person tjetër i caktuar (d.m.th., pëlqimi unik) është i rëndësishëm, sepse shpesh reciprokohet nga të dy partnerët e ndërveprimit dhe përfaqëson bllokun e ndërtimit të marrëdhënieve reciproke mbështetëse, të tilla si miqësitë ose marrëdhëniet romantike.

Studimi nxori dy gjetje kryesore:

Shfaqja e shpeshtë e sjelljes agjenturore dhe të përbashkët mund të çojë në popullaritet të lartë.

Kur bëhej fjalë për pëlqimet unike, shfaqja e niveleve të larta të sjelljes së përbashkët, por jo agjenturore, çoi në të qenit veçanërisht të pëlqyer nga partneri i ndërveprimit, më shumë sesa i pëlqenin partnerët e tjerë, si dhe më shumë se sa i pëlqyen ata mesatarisht partnerët e tjerë të ndërveprimit.

Linku: https://www.psychologytoday.com/us/blog/social-instincts/202305/2-ways-to-become-everyones-favorite-person

Burimi i fotos: freepik.com